29 Nisan 2010 Perşembe

Vortice - Zombie



Son yıllarda türemiş metal müzik alt türlerinden olan Math Metal grupları her geçen gün çoğalmakta ve dinleyici kitlesi hızla büyümekte. Son yıllardaki diğer metal müzik akımlarına kıyasla çok daha üretken ve aktif olan bu gruplar ticari çıkarlar için abartı imaj olaylarına ya da müziklerinde popüler etkileşimlere pek girmeden kendi underground piyasalarında takılmaktalar. Tabi bunun dışında kendi kemik dinleyici kitleleri harici yeniliğe açık extreme müzik dinleyicilerinin de dikkatini üzerlerine çekmekteler ve undergroundlıktan sıyrılıp metal müzik piyasasında isim yapma yolunda hızla ilerlemekteler.

Genelde yeni şeylere bulaşmayıp klasik metal türlerini kovalayanlar illaki soracaktır; “Bu Math Metal ne ola ki?” diye. Hemen açıklayalım; aslında çok radikal bir şey sayılmaz. 90lı yılların önemli gruplarından Fear Factory’yi ve Meshuggah’ı dinlemiş ya da en azından kulak aşinalığı olan kişilere Math Metal pek yabancı gelmeyecektir. Kısacası gaddar ve aksak gitarlar ile yer yer teknik davulların kullanıldığı kısmen deneysel, kısmen klasik Groove Metal kalıplarında bir müzik türü.

Yazının kahramanı Vortice 2004 yılında İspanya’nın Barselona kentinde kurulmuş, gerek kendi ülkeleri gerekse de dünya çapındaki dinleyici ve otoritelerden olumlu eleştiriler almış bir grup. 10 Ocak 2008 tarihinde İlk albümleri Human Engine’i Holy Cobra Society Records etiketi ile yayınlayan grubun, prodüksiyon ve mastering işlerini Nasum, Marduk, Meshuggah, Dimmu Borgir ve Enslaved gibi gruplarla çalışmış Gorka Dresbaj halletmişti. Konumuz olan son albümleri Zombie ise Kaiowas Records etiketi ile 5 nisanda piyasaya sürüldü. Yine albümün mix işleri Gorka Dresbaj kişisinin elinden çıkarken bu sefer mastering işini Metallica, Sepultura, Anthrax, Ozzy Osbourne, Iron Maiden, Fear Factory, Machine Head ve Slipknot gibi önemli müzisyenlerle çalışmış George Marino üstlenmiş. Grubun kadroya gelecek olursak isimler ve mevkiler şu şekilde;

Llorenç Puig - Davul
David Martín - Vokal
Alex Fernàndez - Bass
Pedro Sánchez - Gitar

Şüphesiz ki albümün bu yazıya konu olmasının sebebi Math Metal türünü sevmemden ve bu grubu takip etmemden çok albümün konsepti olmuştur. Tek tek her şarkının sözlerine bakma fırsatım olmadı ama anladığım kadarıyla hemen hemen albümün tamamı yaşayan ölüler üzerine. Albüm genel olarak balyoz kıvamında aksak gitarlar ve ustaca yazılmış davullarıyla dikkat çekmekte. Aralara atmosfere çok uygun, abartısız sololar eklenmiş ve bu sololar dinleyiciyi moda sokmak için birebir. Vokalist cinnetinin dozunu çok güzel ayarlamış. Müziğin gidişatına göre kimi yerde çok hafif çirkefleşip kimi yerde ise sesini kalınlaştırarak görevini mükemmel biçimde yerine getirmiş. Bassçı elemana gelecek olursak şunu diyebilirim; her şeyden önce tek gitarlı grupta bassçı olmak zordur. Bu yüzden Alex Fernàndez adlı elemanı tebrik etmek lazım kütür kütür öttürmüş bassları. Bu durum özellikle gitarın durduğu yerlerde çok daha iyi hissediliyor. Grupta böyle bir bassçı olduğu vakit işleri yoluna koymak çok zor olmasa gerek. Albümün tümü şahane olsada özellikle dikkatimi çeken şarkılar Filed Process, Zombie, Dawn Of The Dead ve Redrum.

Sonuç olarak henüz genç olan bu müzik türü adına başyapıt sayılabilecek bir çalışma olmuş. Önceki albümleri Human Engine albümü bana güzel ancak çok sıradan gelmişti. O albümle kıyaslandığı vakit 2 sene gibi bir sürede adamların inanılmaz yol kat ettikleri belli oluyor. Albümü özellikle Meshuggah, Fear Factory ve Pantera sevenler kaçırmamalı. Onun haricinde yeni gruplara ve türlere ön yargısı olmayan, hakiki gaddar, aksak ve en önemlisi extreme müzik seven yaşayan ölü sevdalıları bu gruba kulak vermeli.

1. Filed Process
2. Zombie
3. Killer Condition
4. Blood Suckers
5. The Shame
6. Dawn Of The Dead
7. Redrum
8. The Uncertain Age


Grubun myspace adresi;
http://www.myspace.com/vorticerocks



Related Posts with Thumbnails