16 Nisan 2010 Cuma

Alien vs Predator (2004)


Hem teknolojik açıdan gelişmiş, hemde güdüsel açıdan vahşi bir yaratık düşünün. Son teknoloji aletleriyle, tam bir aslan sinsiliğinde ve güdüsünde sizi avlamaya çıkmış. Yaşama ihtimaliniz belliki pek yok.




Film alemlerine baktığımızda benzer konsept alien serisini görüyoz ki aslında alien ve predator filmleri tamemen birbirine göbekten bağlı filmler. Hatta alienler, predatorler tarafından yaratılmış bir ırk gibi birşey. Bu yüzden alien vs predator filmide gayet normal bir olay.


Predatorlerin yapısına baktığımızda tam bir avcı güdüsü mevcut. Nasılki bir aslan vb hayvanlar kendi yaşam alanlarının sınırını çizer. Bu çizdikleri sınıra herhangi bir tehlikeli av girerse savaşırlar. Tehlikesiz olan bir av girersede önemsemezler. Örneğin bir aslanın yaşam alanına/bölgesine bir kaplan girdiğinde bu bir savaş olur. Çünkü kaplan tehlikelidir. Aslanın yaşamını tehdit edebilir. Avlanması gerekir. Çünkü aslanın yavaş bölgesi olarak belirlediği sınırlara tehlikeli bir canlı girmiştir. Gel gelelim bu sınırın içine bir tavşan girse aslan oralı bile olmaz. Umursamazda. Çünkü tavşanın aslana zarar verebilme şansı yoktur. Aslanın yaşam bölgesi açısından tehdit değildir.

İşte bizim predatorlerimizde tam bu şekilde iş görmekteler. Predator ırkı yapısı itibariyle tam bir avcı kültüre sahip. Bir yandan teknoloji üretiyorlar. Görünmez uzay gemileri, görenmezlik özelliği, alienlerin kanı olan asite bile dayanıklı bilek bıçakları, mızraklar, elektrik topu ya da elektrip bombası gibi birşey atan, hedefe otomatik kitlenen bir omuz silahı. Çeliği bile hiç zorlanmadan kesebilen bir ağ. Sniper benzeri, çok aşırı kesici bir iğne atan bir silah. İnsanlar için ısıya duyarlı termal bakış açısı sağlayan, alienler için elektromanyetik bir bakış açısı sağlayan, hedefe otomatik kitlenen, sürekli kayıt yapan, ses tekrar edebilme gibi özelliklere sahip bir yüz maskesi.

Yukardaki suratında maskesi olan uzman predator.
Aşağıdaki ise maskeyi çıkardıktan sonraki hali. Predatorler maskelerini çıkardıklarında, gerçekte ne kadar çirkin bir surata sahip olduğunu görebilirsiniz.

Tüm bunların yanında ise aslanların güdüsel avcılık ve yaşam yapısına benzeyen bir yaşam stili. En iyi avcı klanın lideri oluyor. Genç avcılar testlerden geçiriliyor. Testte başarısız olanlar zaten yaşamda kalamıycakları için elenmiş sayılıyorlar. Testte başarılı olanlar sağlam bir avcı oluyorlar. Avcılıklarındaki başarılarına ve birbirlerine olan üstünlüklerine göre klanın lideri oluyorlar. Başarısız olanlara dönüp bakılmıyor. Sadece cesetleri alınıyor. Yani şöyle bir sahne hiç bir zaman göremezsiniz. Predatorlerin koskoca uzay gemisi vardır. İçinde bir klan dolusu predator vardır. Ama bizim avcılık sınavına çıkarılmış, test edilen predator zorda kaldığı zaman uzay gemisinden hiç bir yardım gelmez. Çünkü bu tamamen kişisel bir testtir. Kimin klana liderlik edeceği ve kimin yaşayacağı belirlenir. Nasıl ki aslan klanı bir yerden öteki yere göç ederken geride kalanları beklemez ve kalanlarla devam ederse, yani güçlü olanlar belirlenir ve yaşamda kalırlarsa, predatorlerde de aynı mantık vardır. Hiç bir predator, beraber ava çıkmadılarsa bir diğerine yardım etmez. Bunun yanında beraber ava çıkan predatorlerde, kişisel bir avcı-av ilişkisi varsa, bu savaşa müdahele etmezler. Predatorlerde tam bir avcı mantığıyla yaşadıkları için sakat bir avada dokunmazlar. Yani bir aslanın, sakat bir kaplanı öldürmesi onu klanın lideri yapmaz. Çünkü avladığı gerçek anlamda bir av değildir. Avcı olabilmek için gerçek bir avı avlamak gerekir.

Bu yüzden çeşitli kıdemleri vardır. Predator 1 filminde gördüğümüz yaratık, doğru düzgün hiç bir aleti olmayan, klandan dışlanmış, artık yaşam mücadelesi veren bir predator idi. Hatta genç bir predator idi. Predator 2 filmindeki predatorler ise genç avcılardı. İnsan avlayarak antreman yapan predatorlerdi. Gemilerinin başında da genç predatorlerin elderi ya ni lideri olan bir predator. Bizim predatorumuza görev veriyor ve insanları avlamasını istiyordu. Belirli bir kafatasına ulaşırsa sınavı geçmiş olacaktı. Yani bir nevi genç predator insanlarla test ediliyordu. Alien vs Predator filmindeki predatorlerimiz ise artık bildiğin olgunlaşmış, avcı moduna gelmiş yaratıklar. Kendileri evrenin en güçlü avını avlamaya gönderiliyorlar. Eğerki teketek bir savaşla avlayıp bir alien'in kafatasını alırlarsa kafalarına ve maskelerine alien işareti yapıyorlar.


Yukarıdaki maskede alien işaretini görebilirsiniz.

Bu işaret sınavı geçtiklerini gösteriyor. Böylece avcı kıdemini almış oluyorlar.Bu kıdemi aldıktan sonra avlarının kafatasını çıkararak yanlarında getiriyorlar ve bu işareti hak ettiklerinin kanıtı olarak, avın kafatasını gösteriyorlar. Yani hile yapmak yok :) Kafaya işareti çizipte eli boş dönerek cin fikirlilik yapmak söz konusu değil. Avladıydan nerde avın kafatası diye hesap soruyorlar :) Kanıtla avcılığını diyorlar.

Lakin bu avlama olayı teknoloji kullanılarak yapılmayacak. Şöyleki eğer 100 metre ileriden elektron topuyla ateş ederek öldürülen bir alien, ya da tüfekle, diskle vb çok uzaktan avlanmış bir alien predatorlere avcılık
statüsü kazandırmıyor.Predatorler genellikle ölüm kalım savaşı durumuna giriyorlar. Yani aslanlarda olduğu gibi kendisini öldürebileceğini anlarlarsa, kendilerin çok zorlayan bir av çıkarsa, tüm teknolojilerini bırakıyorlar. Maskelerini çıkarıyorlar. Sadece bileğindeki bıçakla face to face yani yakın dövüşe giriyorlar. Görünmezlik vs kullanmakta yok. Tamemen kendisi apaçık ortada. Yakın dövüşe girerek, bileğindeki bıçakla avlaması gerekiyor. Bunun dışındaki avlamalar avcılıktan sayılmıyor. Predatorlerin kafalarına alien işareti çizebilmeleri için alienlerla tamamen yüzyüze, teknoloji kullanmadan, birebir, hiçkimsenin yardımı olmadan yapılan bir dövüş sonucu kazanılmış bir savaş gerekiyor. Predator eğer alien ile yüzyüze, karşı karşıya, görünmezlik kullanmadan bir dövüşe girerde alien'ı avlarsa o zaman avcı statüsü kazanıyor. Maskesine alien işareti kazıyabiliyor. Peki bunda ne zorluk var diyebilirsiniz. Alienlerin kanları asit, devasa ve sivri bir kuyruğa sahipler. Çok hızlılar. Yani predator'ün yüzyüze bir dövüşe girerek, yakın mesafede, teknoloji hiç kullanmadan, yani hiç bir şeyin yardımını almadan tamamen avcılık becerisi ile bir alienı avlaması gerekiyor. Avladıktan sonrada kendisinin ölmemesi gerekiyor. Alienden çıkan asit predatorümüze fışkırır ve eritirek öldürürse, predatorümüz sınavda başarısız olmuş oluyor. Kısaca tamamen teknolojisiz, tamaman avcılık yeteneği kullanılarak, yüzyüze, ve en önemlisi teketek bir savaşta, kanı asit olan, devasa kuyruğa sahip, çok hızlı, karanlıkta görebilen bir yaratığı avlayacak. Şöyle bir bakınca predatorler için bu durum baya baya zor bir test. Bu yüzdendir ki genç predatorler insanlarla alıştırma yaptırılıyor. Avlanmaya alıştırılıyorlar.

Ayrıca sadece alien avlamakta yetmiyor. Alien avlayan predatorler artık genç predator ya da öğrenci predator statüsünde değil, avcı predator statüsünde oluyorlar. Normal bir alien avlayan predator avcı predator oluyor. Eğerki predalien yani predator'un alien tarafından kurban edilmesi sonucu ortaya çıkan dinazor vari, normal alienlera göre bi 3-4 kat daha büyük boyutta olan predalien'ları avlarlarsa daha farklı bir işaret çiziyorlar. Ki düşün ki böyle bir yaratığı teknolojisiz, teketek, yüzyüze bir savaş ile yeneceksiniz. Bunu yapabilen predatorler uzman avcı olmuş oluyorlar. Haliyle predalien avlayanlar maskelerine daha farklı bir işaret çiziyorlar. Uzman avcı olduklarını göstermek için.

Yukardaki yaratık Predalien olmakta.

Eğerki bir nevi trex modundaki alien queen'i avlarlarsa ki predalien'in bi 4-5 kat büyüğü bir şey oluyor kendileri. Predator'un boyutunun bi 20-25 kat daha büyük ve daha genişi bir şey düşünün. Böyle bir şeyi tek başına, teknolojisiz, yüzyüze, teketek bir dövüşte avlayan predator, artık profesyonel bir avcı oluyor. Haliyle daha da özel bir işaret çiziyor kafasına. Bu çizilen işaretlere göre kimin hangi düzeyde avcı olduğu belli oluyor. Predator bir kaç tane Alien Queen avlarlarsa o zamanda Predatorlerin kralı gibi bir modda olan Elder Predator oluyor.

yukarıdaki yaratık, alien queen denilen, alienlerin anası olan yaratık.

Elder Predator artık avcılığın en son noktasına geldikleri için, yani evrende avlayacak dahada güçlü bir av, o predator için kalmadığı için avlanmayı bırakıyor. Predator ırkına liderlik etmeye, kontrol etmeye, emirler vermeye başlıyorlar. Herkeste saygı duyuyor haliyle. Çünkü Elder predator dedin mi artık predator ırkı içindeki en en en en güçlü avcı ve avcılık yeteneği en en en en en üst düzeydeki predatorden bahsetmiş oluyorsunuz. Haliyle en güçlü avcı klanın lideri. Daha sonra statü olarak daha alt kademelerdeki avcılar ve statüsüz olanlar olmak üzere hiyerarşik bir yapı mevcut. Böyle bir hiyerarşik yapıda ise avcılık yeteneği olmayana sıfır tahammül söz konusu. Avlayamayan predatore hiç kimse yardım etmiyor. Bu yüzdendir ki avlayamayan predator, kolundaki alete gerekli kodu girerek, atom bombası misali mekanizmayı çalıştırıyor ve avlayamadığı herşeyin ölmesini sağlıyor. Böylece başarısızlığının göstergesi olmuş oluyor. Diğer yandan avlayamadığınıda teknoloji yardımıyla öldürdüğü için, muhtemelen arkasından üzülen bile olmuyordur.

İşte bir aslanın avcılık mantığıyla yaşayan ve klanlar halinde yaşayan, sayı olarak sınırlı bir grubun, aynı zamanda çok aşırı üst düzey teknolojiye sahip olduğunu düşünün. Bu teknolojiyide tamamen avcılık için kullanıyor. Şanslıysanız böyle bir yaratığın karşısına çıkmazsınız.

Gelelim alien ırkına. Alien ırkı aslen predatorler tarafından yaratılmış bir ırk. Alien dediğimiz şey aslen bir parazit. Bu parazit insanlara yapışarak, evrenin en güçlü avı ortaya çıkıyor. Predatorler kendi klanları içinde liderleri belirlemek için sınava tabi tutuluyorlar. En güçlü avı avlayanda lider olacak. Alienler aslen facehugger denilen bir şey. İnsanlara yapışarak, insanların akciğerlerinin altında büyüyorlar. Daha sonra suratına alien yapışan kurbanımız uyanıyor. Akciğerinde bir baskı hissediyor. Bir bakıyor ki birşeyler içeriden ısırıyor. Sonuç olarak akciğerin altındaki alienimiz kurbanının akciğerini parçalayarak dışarı çıkıyor.

Yukarıda iğrenç görünümlü salyalı bir alieni görüyorsunuz.

Alienin özelliklerine gelince. Kanları asit. Üstünüze sıçrarsa direkt eritmeye başlıyor. Predatorlerin bilek bıçakları, mızrakları vb bir kaç silahı hariç zırhlarını vb herşeyini eritebiliyor. Devasa ve sivri bir kuyruğa sahipler. Duvarlarda yürüyebiliyorlar. Karanlıkta görebiliyorlar. Çok aşırı hızlılar. Temel olarak üreme yeteneğine sahip değiller. Parazit olacak bir kurbana ihtiyaçları var. Fakat predatorlerin yarattığı alien queen, yumurtaları üretiyor. Yumurtalardan çıkan facehuggerlar ise kurbanlarına yapışmaya gidiyor. Hele hele ki bir predator'ün kafasına yapışırsa çok sakat bir yaratık çıkıyor. Temel amaçları kurbanlarını bulup yaşamlarını devam ettirmek. Tam bir sömürücü yapıda yaşayışa sahipler.

Alien ırkı aslen predatorlerin kendi avcılık düzeylerini belirlemek için oluşturdukları birşey. Alien denilen o parazit sayesinde kanı asit, hızlı, karanlıkta gören, duvarlardan yürüyebilen bir yaratık ortaya çıkıyor. Bu evrendeki en güçlü avcı. Bunu avlayan predatorde gerçek bir avcı olduğunu kanıtlayacağı için, predatorler avcılık düzeylerini belirlemek için bu alienleri yaratmışlar ve kullanıyorlar.

Üçüncü ırkımız ise bildiğiniz insan. Sen, ben, Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin, Ali, Veli. Bir özelliği yok. Elinde bir silah. Varsa bir fener ya da gecegörüş dürbünü. Standart alienlere kurban olacak canlılar.

Aşağıdakilerden hangisi daha sakat bir düşman biliniz. A) Predator B) Alien :)


Bu kadar ırk tanıtımından sonra gelelim filmimize.

Filmimizin konusu yukarda anlatılanlardan sonra sanırım garip gelmeyecektir. Her yüzyılda bir predatorler arasından seçilmiş 3 predator dünyaya getirilir. Predatorlerin yeraltına kurdukları piramit yapının içinde dondurulmuş bir alien queen bulunmaktadır. Bu gelen 3 predator, avcılık yeteneklerini göstererek gerçek bir avcı olduklarını kanıtlayacaktır. Eğer başarılır olurlarsa alienlerin kafatasını alıp, avcılıklarını kanıtlamak istiyorlar. Bunun için predatorlerin uzay gemisi piramite sinyal gönderiyor. Sinyalden sonra alien queen'in buzları çözülmeye başlıyor. Böylece başlıyor facehugger yumurtaları üretmeye. Bu arada insanlarada bir sinyal gönderiliyor. Çok meraklı bilim adamımız bu yerin altında bir piramit var diyerek, araştırma ekibi kuruyor. Ben bu piramiti bulacam diye keşife çıkıyor. Predatorlerimiz insanlara yolunu açıveriyor. Piramite giden büyük bir delik açıyorlar. İnsanlarımızda kafaları tamamen karışık bir şekilde o devasa deliğin ne olduğunu da anlamadan dalıyorlar içeri. İnsanlarımız piramite ulaştıktan sonra, predatorlerin savaşı başlatmak için alması gereken omuz silahı yani elektrik topu atan silahı almaları gerekiyor. Fakat buda planlı bir şey. Çünkü insanlar o piramitin içinde öyle bir silahı görünce çekip alıyorlar. Böylece herşey başlamış oluyor. Belirli bir zaman geçince piramitin içindeki taşlar hareket ediyor. Böylece iş iyice karışıyor. Yumurtaların içinden çıkan facehuggerlarda insanlarımızı kurban ediyor. Sonuç olarak Predatorlerin tamda istediği oluyor. Predatorlerin avlayacağı en güçlü av olan alienler ortaya çıkmış oluyor.

Tüm bu durumların ortasında olayın melez ablamız ise durumun farkına vararak, en sona kalmış predatorle ittifaka girmeye çalışıyor. Düşmanımın düşmanı benim dostumdur mantığına gidiyor.

Sona kalan predator'ümüzün kafasına bir facehugger yapıştığı için başarısız olduğunun farkında olduğunu kavramış olacak ki, piramitin içindeki tüm yumurtaların ve alienların yok olması için kolundaki atom bombasını atıyor. Piramit çöküyor. Fakat alien queen denilen dinazor vari yaratık sağ kurtuluyor. Melez ablamız şans eseride olsa bir alieni avladığı için, predator abimiz melez ablamızın yanağına alien avladığını göstermek için işareti çiziyor. Alien queenle beraber mücadele eden predator ve melez abla alien queen'i kutubun derin sularının dibine doğru bir yolculuğa gönderiyorlar. Son anda Alien Queen tabiki o devasa kuyruğu ile predatorümüzü avlıyor. Tüm predatorler başarısız oluyor. Melez ablamız ne olduğunu anlayamamışken bir bakıyor ki predatorlerin devasa uzay gemisi görünür hale geliyor. Predator ve alien gibi iki yaratıkla karşılaştığına mı şaşırsın, yoksa dev bir görünmez uzay gemisinin bir anda görünür hale geldiğinde ne olduğuna anlam veremediği gemiye mi şaşırsın bilemiyor tabiki. Bir grup predatorde görünmez hallerinden çıkıp, görünür hale gelerek karşılarına dikiliyor. Haliyle ablamız iyice şaşırıyor. Ölen predatorü alıp götürüyorlar.

Ablamıza ise hayatı boyunca unutamayacağı bir ödül veriliyor. Predatorlerin kralı modunda olan Elder Predator abimiz melez ablamızın suratına bakıyor. Alien avladığını gösteren işareti görünce, haliyle elder predator saygı duyuyor. Evrenin en güçlü avı olan yaratığı, bu yaratık için kurban olan kişi avlamış. Sende büyük bir avcılık yeteneği var diyor muhtemelen. Çıkarıp kendi mızrağını melez ablamıza hediye ediyor. Sonra arkasına dönüp gidiyor.

Melez ablamız herşeyin şokunda, uzaylı bir yaratık tarafından teknolojik bir mızrağı hediye olarak almış. Olayların şokuyla o şekilde kalıyor. Gel gelelim predatorler bilmiyor ki cesedini aldıkları predator'e bir alien yapıştı ve onu predalien'e döndürecek :) Bu konuda devam filminin konusu haliyle :)

Bilim kurguyu sevenler, uzaylı yaratıklara ilgi duyanlar bu filmi kesin izlemeliler. Teknoloji ve avcılığı bir araya getirmiş predator ırkının avcılığı nasıl yaptığını izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Filmden sahneler için videoları izleyebilirsiniz.



Related Posts with Thumbnails