20 Haziran 2010 Pazar
Fatal (USA) - Retrospective from Hell (2005) [comp]
Evet, diğer bir albüme imza atmamış grupla karşı karşıyayız…
80 lerin ortalarında meydana zerk eden 3 amerikalı Fatal’dan Michigan’lı olanlayız bu gece. Gene elde yok albüm; elde var demo ve ep; nedir ganimet ? Bunların toplanması elbette. Bu neye benzer bilir misin ? Hani reklamlarda istemediğimiz kadar duyarız, neymiş o süt reklamı misalen, en sağlıklı beslenen inekleri sağarak pastörize ederek senin ayağına kadar sunarlar fabrikasyonu. Ama buradaki ganimetin ganimet olabilmesi için kural farklı işliyor. Nedir o ? Pastörizesiz direktman canı gönülden adamın gut’undan çıkan iş. Gutla beraber içindeki ruhun da bir kısmını dinleyerek tanık oluyorsunuz.
Fatal zamanının diğer birçok bilinmeyen grupları gibi kısa bir karıyere sahip olmuştur. Bu sanki bir kural herkes buna uyacak gibi; bilinmiyorsan az duyulursun ve emeklerin hak ettiğin kadar değerlendirilemez. Niyemiş o ? Çünkü yeteri kadar fazla kişi senin o leş kayıtları dinleyemedi. Bunun mahkemesi kurulsa kesin hakim konumuna gelebilmek için dünyayı altına üstüne ederdim sanırsam.
Elemanlara gelirsek, son bilinen kadro;
Mark Nowakowski - Vocals, Bass (1985-1991)
Tony Hamera - Guitar (1985-1991) (Infect – diğer bir güzel 2 demoluk kazıma treş)
Bill King - Drums (1989-1991)
Kaset takas zamanları ve zinlerin bu gibi bilinmeyen grupların kurtarıcısı olduğu yıllarda adı sanı çok az geçmiş olsa gerek Fatal’ın.
Chris Reifert paşanın da favori gruplarından biri olduğu giydiği şörtten açıkça belli oluyor.
3 demo ve bir ep sonrası kayıplara karışan grubun toplaması tekrar miks edilmiş, ve çok da iyi olmuş; hem adının unutulmaması hem de parçaların çok iyi miks edilmesi adına. Toplama tam tersi biçimde başlıyor, yani son kayıt edilen ep den başlıyor ve ilk demo en sona koyulmuş. Toplamada yer alan parçalar;
1.Malevolence
2.Anguish
3.No Dream to Believe
4.Nailed to the Unknown
5.Guts for Diner
6.Decomposure Beneath
7.Soul Burns
8.Molested Slaughter
9.Power of Destruction
10.Living Death
11.Raped in the Grave
12.Blood Frenzy
13.Immortal Aggression
14.Eternal Torment
15.Guts for Diner
16.Only Death Is Real
17.The Re-Animation
Demoların ve yer alan ep’nin seneleri;
Guts for Dinner Demo 1988
]Molested Slaughter Demo 1988
Soul Burns Demo 1989
A Somber Evocation of Nihilism 1991 EP
Grubun bir de ilk işi olarak geçen 86 yılından official olarak yayınlanmamış demosu mevcutmuş.
Toplamadaki tüm parçalar gayet net, ilk demodaki o çamurlu leşlikten eser yok sanki tekrar kaydedilmiş gibi, enstrumanlar gayet belirgin anlaşılıyor, bu yüzden demo kaydıdır kötüdür, kakadır demek yakışı kalmaz. Remaster işi gitarcıları Tony Hamera tarafından olabilen en iyi biçimde yapılmış.
Grubun artık hayata bakış açısı mı desek, 2 sene içinde; ep de daha çok ızdırap acı dolu konular işlenirken son demoya kadar gore ve ölüm ağırlıklı konular işlenmiş. Gerçi kariyerleri yaklaşık 6 sene süren bir grup için 2 sene içindeki bir değişim kısa denemez.
Müzikal olaylara gelirsek, bu adamlar nasıl gaz besteler yazacaklarını çok iyi biliyorlar, parçalarından besbelli suratınızı oymaya odaklanmışlar. Yıllar geçtikçe elemanlar beste yazma işinde daha iyi bir seviyeye gelmişler, besteler daha derinlik kazanmış, ve yapıları genişlemiş. Demolar daha primitif, daha saldırgan iken ep deki parçalar buna nazaran daha az saldırgan ve tekdüzelikden daha uzak olmuş; ep zaten kendini belli ediyor.
Parçaların tümünde baştan sona bariz bir karanlık atmosfer hakim. Gerek rifflerin hipnotize edici yapısı gerekse devamlı sayan hihat bunu oldukça göstermekte.
Gitarlar bana yer yer Insanity, Possessed, kazıdığı yerler biraz Pestilence’nin de ilk halini hatırlattı. Bol distorşınlı o otantik kaotik pozezd/slayer(ilk hali) rifflemeleriyle çok klas besteler çıkarmış amcalar. Yer yer oldukça akıllara kazınan parçalarıyla gitarcı zor bir işin üstesinden gelmiş kanımca.
Bas da yer yer sadistik introlarda salt bas girmeleriyle cilayı atmış durumda, peşi benzeri senkop esnalarında tadımlık olmuş diyebilirim. Bunlar harici genelde gitar rifflerin altında tamamlayacı görevi görüyor. Kaotik partlarda ve gitar soloları atılırken kendini etkili biçimde öne çıkarabilmeyi başarmış.
Vokalci amca aynı zamanda bas da çalmakta; çirkef, sağlam bir det treş vokalinde okumakta. Hatta bildiğiniz old skool death metal vokallerinden farkı yok. Bazı kısımlarda benzettiğim gruplardaki gibi gaz riff öncelerinde, kopmalarında ses tuşesini yükselterek ortamı iyicene cereyana sürüklemede ön plana çıkıyor. Yer yer daha kalın, brutal denebilcek vokalleriyle saymış, sövüştürmüş.
Davulcu amca parçanın karanlık atmosferini oluşturmakta büyük rolü var. Senkoplarıyla bestelerde çok klas, eşi benzeri daha önce yapıldıysa bile teknik olmadan çok güzel bir çizgide durmayı becermiş. Yer yer işlerin grind yapıda gittiği yerlerde ortalığı ateşe vermiş; olmazsa olmaz spaspa lar, tremelolar, senkoplar; yağmur hihat vari işleri iyi kıvırmış diyebilirim.
Toplamanın kapağı “Soul Burns” adlı demonun kiyle aynı. Häxan filminde görmüştüm, gravür yahut ağaç oymaya benziyor; ama oricini nedir bilmiyorum. Cehennemden bir iblis sorgu süal bir inanandan kitap takas eder hali var, cehennemin şartlarını sayıp yücelten kitaptan siyah renkli, inananı nasıl ayartırımın kitap sanki.
Bunun dışında “Molested Slaughter” adlı demonun kapağı ilgimi oldukça çekti. Kefeni yırtan isa kendini parçalamak istiyor havasında, gözler gitmiş; bembeyaz. Biran evvel üzerindeki ölüm havasını atmaya çalışıyor gibi.
Bu grup kimse tavsiye edilir denilirse;
Grubu death/thrash fanatikleri havada kapacaktır, buna şüphe yok. Ve özellikle old skool thrash ciyim, old skool death çiyim diyorsanız da bayılacağınıza şüphem yok asla.