3 Haziran 2010 Perşembe

Utopium Röportaj‏ı



  1. Öncelikle röportaj için teşekkürler. Nasıl gidiyor ? Gelişmeler neler Utopium’da ?

İlginiz ve desteğiniz için teşekkürler, gerçekten takdir ediyoruz. Şuan sonraki ay içinde kaydedeceğimiz albüme hazırlanıyoruz.


  1. İlk EP’niz Conceptive Prescience umut verici, hoşuma gitti. Fanların tepkisi ne oldu Conceptive Prescience’ye ?

Şuana kadar iyi. EP de birtakım hatalar oldu ve ilk stüdyo deneyimimizdi böyle olunca şuan düşünüyoruz da daha iyisini yapabilirmişiz. Fakat genel olarak, insanlar müziğimize alışabiliyor ve şuana kadar kötü bir inceleme görmedik (dürüst olmak gerekirse çok yok). Çok umursadığımızdan değil, fakat işiniz onaylandığında iyi hissettiriyor. Kötü inceleme verilse de en azından birinden bir tepki alıyoruz, onun bunun sevmesi ya da nefret etmesi sorun değil.

  1. Utopium için canlı şov var mı hiç ?

Birkaç konser orada burada. Şimdi stüdyoya giriyoruz öyle olunca konserlere biraz ara vereceğiz. Albüm çıktığında çok geçmeden kıçlarımızı sahneye atacağız. Canlı çalmaya bayılıyoruz ve insanlar bunu şovlarımızda hissediyor.

  1. Yeni kayıt için elde malzeme var mı ?

Tabii. Parça yazmakta hiç sorunumuz olmadı. Bazen parça yazmayı durdurmamız gerekebiliyor, çünkü çok fazla sayıya varıyor ve sonra nereye koyacağımızı bilemiyoruz hehehe.

  1. Grindcore grubusunuz fakat sludge riffleri kullanıyorsunuz. Bu oldukça hoş. Bu fikri nasıl buldunuz ?

Bu grubu grindcore grubu olarak başladık, fakat hepimiz diğer türdeki müzikleri sevdiğimizden düşündükki diğer işleri harmanlayarak kendi grindcore stililimizi yapabiliriz. Crust, Sludge, Thrash ve Death Metal rifflerini bu yüzden parçalarımızda duyabilirsiniz. Sevdiğimiz müziği yapıyoruz en çok ve biz öncelikle kendimizin fanlarıyız.

  1. Grind işine nasıl başladın ?

Hummm, biz hepimiz farklı gruplarda başladık… Sanırım Napalm Death esas olanı. Kişisel olarak beni müziğe sokan Rotten Sounds’dan “Murderworks” idi.

  1. Sound’unuzu ve müziğinizi tarif eder misin ?

“Grind” demekten hoşlanıyorum. Biz her zaman türlerin sadece rehber amacı taşımasını ve grubu tanımlayacak sıfat olmaması gerektiğini düşünürüz. Hızlıdan yavaşa, eskiden yeniye ekstrem müzik yapıyoruz.

  1. Sanırım sözleriniz sosyete, yaşam ve politikayla ilgili. Sözlerinizde nelerden bahsediyorsun ?

Çoğunlukla Rizzo’nun bildiği işler ve ne demek istediğini anlamakta zor zaman geçiriyoruz. Kafamızı bok etmekten hoşlanıyor ve bizi düşündürmek istiyor. Mesajları her zaman kelimeler içine gizli ve eğer dikkat etmezsen alamazsın.

Genel grind konularından uzaklaşmak istedi ve kendi söz konseptini yapıyor. Birçok yoruma açık.

  1. Nasum Tribute albümünde çaldınız. Çok güzel cover. Nasıl yer aldınız ?

O zamanda Power-it up katılacak gruplara bakıyordu ve biz cover ı sunduk. Nasum bize ilham kaynağı olduğu için hoş bir şeydi, ve Mieszko vefat ettikten sonra, tribute’ümüzle ona ödeyeceğimiz şansımız olmasından çok mutluyduk.

  1. Favori grubun ne ? Türkiye’den hiç grup biliyor musun ?

Söylemesi güç, çok çeşitli müziklerden hoşlanırız, çok sayıda grup, albüm… Türkiye’den Sakatat’ı biliyorum.





  1. Favori film ve kitaplarınız neler ?

Her çeşit işi severiz. Son Blockbusters’dan tut B seviye eski filmlere kadar. Belki post apokaliptik filmlere özel sevgimiz var.

Fazla okumuyorum. Son okuduğum şey Kafka’nın “Metamorphosis” idi.

  1. Grubun üyeleri günbegün nasıllar ? Para kazanmak için neler yapıyorsunuz ? Portekiz’de yaşam mücadelesi vermek güç mü ?

Kimimiz okuyor kimimiz çalışıyor. Sanırım bugünlerde yaşamak herangi bir yerde zor… Birşekil öyle ya da böyle yolunu bulmanız gerekiyor.

  1. her şeyi nasıl kaydettiniz ? Stüdyoya gittiniz mi ? Üretim çok tuttu mu ? Mümkünse bazı kayıt tekniklerinizden bahseder misin ? Kayıt sizin için kolay mı yoksa zor bir süreç mi çocuklar ?

Provaları yaptığımız garajda kaydettik her şeyi. Davullar ve bas 1 günde kayıt edildi ( davul işinde daha çok üzerinde durmalıydık ama durmadık) sonra gitarlar başka gün ve vokal başka bir gün aldı. Sonra sesten anlayan arkadaşımız Neto(Replica’dan) işin geri kalan kısmını halletti ve master işine baktı. Sonra biz tekrardan gitarları kaydettik çünkü yeterince tatmin olmamıştık ilkinde. Özel bir teknik kullanmıyoruz. Sadece çaldığımız gibi kaydediyoruz.

  1. Avrupa death-grind sahnesi hakkında ne düşünüyorsun ?

İyi ve kötü gruplar var. Sanırım en iyileri kendine özgü sound’uyla bir yere gelmeye çalışanlar. Bazı en başından beri hala sıkı çalışmayı sürdüren eski grupları önemsememekten değil. Fakat sahne o kadar büyüdü ki artık göze çarpmak için yeni bişeyler yapmak ister hale geldi.

Sanırım İsveç kanun hehehe. İsveç’ten sevmediğim bir grup keşfetmedim… Amerika’nın Avrupa grupları, özellikle İsveç’den olanları kopya etmesi komik.

  1. Daha fazla cover çalmayı düşünüyor musunuz ?

Evet. Çok fazla sayıda cover fikri var kafalarda henüz geliştirmediğimiz hehehe.

  1. İndirme hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Fazla müzik indiriyorum ve alabilirsem CD ler alıyorum fakat gruplar için şörtünü almak ya da konserlerine gitmek daha bir ödüllendirici(maddi yönden) olduğuna inanıyorum. En azından ben bu yönden destekliyorum daha çok.

  1. Boş zamanlarınızda ne yapıyorsunuz ?

En çok bira içiyorum hehehe.



Sikiş kadar hızlı kısım


Hayat: berbattır ve sonra geberir gidersin… (Cerebral Fix worship)


Zombiler: Beyinler !


Ölüm: Napalm


İnsan: Atık


Savaş: Ney uğruna ?


Kaos: Bazen iyi oluyor.


Haribo: Tatlı !


Gore: Eğlenceli değil.


Grindcore: yaşam

  1. Son olarak Türk fanlarınıza bir şey demek istiyor musunuz ?

Desteğiniz için teşekkürler ve Utopium kampına bağlı kalın. Gelecek daha fazla şeyimiz var !


JR @ Utopium


Röportaj için teşekkürler.


Extreme Haribo Culture’ye aittir.


Çeviri:Boba



Related Posts with Thumbnails