22 Kasım 2010 Pazartesi

Sodom - In War And Pieces (2010)


Alman Thrash Metal Tankı Sodom yeni albümüyle karşımızda. Tom Angelripper bu sefer çok farklı bir işle geldi diyebilirim.



Albümdeki Kadro:

Tom Angelripper (Thomas Such) - Vokal/Bas
Bernemann (Bernd Kost) - Gitar
Konrad "Bobby" Schottkowski - Davul

Albümdeki Şarkılar:

CD1

1.In War and Pieces
2.Hellfire
3.Through Toxic Veins
4.Nothing Counts More Than Blood
5.Storm Raging Up
6.Feigned Death Throes
7.Soul Contraband
8.God Bless You
9.The Art of Killing Poetry
10.Knarrenheinz
11.Styptic Parasite

CD2 (Bonus Live At Wacken Open Air 2007)

1. Blood On Your Lips
2. City Of God
3. Proselytism Real
4. Christ Passion
5. One Step Over The Line
6. Abuse
7. Sodomy And Lust
8. Ausgebombt
9. The Saw Is The Law
10. Outbreak Of Evil

Sodomu bilen bilir. Aşağı yukarı ne yapacağınıda bilir. Tom Angelripper'in yapacağıda 3 aşşağı 5 yukarı bellidir. Bu albümde gerçekten değişik bir şey yapmış. Haa thrash metal değil mi diyeceksiniz? Tabiki thrash metal. Belirgin çizgisinden çıkmamış fakat. Çok farklı bir thrash metal diyebilirim. Yazıya başlamadan önce özetle şunu belirtirsem daha iyi anlaşılır sanırım. Tom Angelripper amca geçmişinde o kadar çok farklı şeyler denedi ve başarılı oldu.

In the Sign of Evil, Obsessed by Cruelty gibi albümleri kuşkusuz black metal tayfasının gıpta ettikleri, bakıp bakıp bu albümlere özenerek black metal yaptıkları albümlerdir. Black Metalin atası albümler desek çok mu yanlış olurdu? Bu albümlerde Tom Angelripper karanlık, demonik bir thrash metal denemişti. O zamanlar black metal olmadığı için herkes karanlık thrash metal demişti. Sonradan Thrash/Black Metal dediler. Tom Angelripper karanlık ve demonik bir thrash metal yapmak istedi ve yaptı.


Persecution Mania, Agent Orange gibi albümlerde ise gaz ve hızlı thrash metal olayı vardı. O dönem birazda milletin hız yarışı gibi acaib bir olay vardı. Sodomda madem hızlı thrash metal işleri kovalanıyor. O zaman alın size hızın alası dedi. Hızlı, gaz thrash metal yaptı.


Tapping the Vein albümü ise bizim gibi Death Metal severlerin en çok sevdiği, en çok beğendiği albümdür desek yeridir. Bu albüm için Thrash/Death metal desek doğru bir tespit olur.Tom Angelripper bu albümde vokallerini bile hayvanileştirmişti. Tom Angelripper, Obituary'de benzerine rastlayabileceğiniz bir yırtıklıkta ve çığırtkanlıkta Scream vokaller yaptı. Ayrıca Tom Angelripper bu albümde Death Metal gruplarında sık sık rastladığımız türde Brutal Vokaller yaptı. Tom Angelripper brutal vokal yapamaz mı sandınız yoksa :) Tapping the Vein albümüne Vokal açısından bakıldığında Tom Angelripper'in vokallerinin Death Metal gruplarındaki Vokallerden farkı yoktu.

İşte bu noktada şunu söyleyebiliriz. Tom Angelripperin belirgin bir Thrash Metal anlayışı vardı ve bu anlayışını temel alarak zaman zaman çok farklı şeyler denedi. Bu albümde işte o farklı şeyler denediği albümlerden biri diyebilirim. Tom Angelripper bu albümde Thrash Metal anlayışını Heavy Metal ile ve birazda Melodik bir Heavy Metal ile birleştirmeye çalışmış. Melodik Heavy Metal'den kastımsa Iron Maiden, Judas Priest vb anlayıştaki Heavy Metal gruplarıdır. Sonuçta Motörhead'te Heavy Metaldir. Black Sabbath'ta Heavy Metaldir fakat bu gruplar Iron Maiden gibi değildir. Tom Angelripper'in Motörheadciliğini ve Venomculuğunu cümle alem biliyor artık. Gel gelelim Tom Angelripper'in Iron Maiden ve Judas Priest işlerinede bir alakası varmış. Bunuda öğrenmiş olduk.

Peki bu albümde yaptığı işte başarılı olmuş mu? Bence fazlasıyla başarılı olmuş. Bu albüme Thrash/Heavy Metal desek doğru bir tespit olur. Tom Angelripperde belliki böyle bir şey yapmak istiyordu. Albüme geçelim.

Davulcu aslında her zamanki Sodom davuluna örnek diyebilirim. Belki biraz daha Heavy Metalimsi bir iş yapmış. Gel gelelim Klasik Sodom Thrash Metali mantığından zerre taviz verilmemiş. Speed ataklardan bolca bulabilirsiniz. Albümdeki kayıt kalitesinin aşırı temizliğinden olsa gerekki daha önce böyle bir Davul tonu görmemiştim Sodom'da. Oldukça temiz ve belirgin bir davul tonu var. Daha önceki Sodom albümlerinde de belirgin olurdu ama kayıtın hafif leşliğinden olsa gerek ki dinlerken hafif bir leşlik görürdük. Bu albümde Heavy Metal işleri kovalandığından ötürü olsa gerek ki Gitar, Davul, Vokal heeerşey temiz.

Gitarlar ise bir çok Sodomcunun sevmeyeceği türden. Temelde yine Sodom'un Thrash Metal mantığındaki riffler yatsada Heavy Metalcilik işlerine girildiğinden ötürü çok melodik ve Heavy Metalsi bir hava var. Sodom gitarları dinlerken Tank gibi Thrash Metal riffleri dinlerdik. Ezici olurdu. Bu albümde o tip riffler yok. Gitarlarca bolca çift ses kullanılmış. Üst üste kaydetmeler vs çok ilginç şeyler denenmiş. Ayrıca sololar bile bi farklı. Riffler Melodik Heavy Metalimsi değişik bir yapıya sahip. In the Sign of Evil, Obsessed by Cruelty, Persecution Mania, Agent Orange, Tapping the Vein gibi albümleri çok sevenlerin temelde hiç hoşlanmayacağı riffler olduğuda açık. İşin aslı bende bu albümleri çok seven biri olarak başta gitar rifflerini hiç beğenmedim. Fakat Tom Angelripper bu albümü yaparken farklı birşey düşünmüş. Bu yüzden eski albümlerle bu albümü kıyaslamamak lazım. Bu albümü Thrash/Heavy Metal gözüyle bakarak değerlendirmek lazım. Bu yüzden bu gözle bakıldığında Thrash/Heavy Metal birlikteliğinin çok güzel sağlandığı bir albüm olmuş diyebilirim. Gitar riffleri zaten bu şekilde olmasaydı Thrash/Heavy Metal olayı olmazdı. Haliyle amaçladıkları şeyde olmazdı. Haliyle Tom Angelripper böyle istemiş böyle yapmış diyorum.

Vokalde ise Tom Angelripper amca ustalığını konuşturuyor. Biraz Persecution Mania ve Agent Orange döneminin yırtık, çığırtkan Scream Vokalleri mevcut. Aynı zamanda her zaman olmasada, ara ara Tapping the Vein döneminde yaptığı Brutal Vokallere benzer, o dönemde yaptığı Brutal Vokallere oldukça çok benzediğini düşündüğüm Brutal Vokaller yapıyor. Zaten Temelde albümün Thrash Metal kısmının çoğunluğunu Tom Angelripper'in vokalleri oluşturuyor desek yeridir. Tom Angelripper değilde Iron Maiden'dan Bruce Dickinson bu albümde vokal yapsaydı, Iron Maiden Thrash Metalimsi bir şey denemiş diyebilirdiniz. Bu anlamda albümün Thrash Metal tarafının ağırlığını Tom Angelripper'in Scream Vokalleri ve Brutal Vokalleri oluşturuyor.
Ben Sodom'u Tom Angelripper için dinlerim arkadaş. Onun sırf vokali yeter diyorsanız. Tam sizlik albüm diyebilirim. Bu albümde Tom Angelripper çok süper vokal performansı sergilemiş.

Kayıt kalitesine gelince daha önce hiç rastlamadığınız türde bir temizliğe sahip. Bunuda Heavy Metal işlerini denemelerine bağlıyorum. Accaib tertemiz bir albüm olmuş diyebilirim. Böyle leşlik falan ararsanız, bulacağınız tek leşlik Tom Angelripper'in vokalerinin leşliği olabilir. Bunun haricinde leşlik bulmak mümkün değil.

Söz konsepti için, klasik Sodom konsepti diyeceğim. Savaş, Ölüm vb konuları işliyorlar.Şarkı uzunlukları genelde 3-5 dakika arasında değişiyor. Bunun yanında CD2'de 2007 Wacken konserinde çaldıkları şarkıları kaydetmişler. Sodom severler için ilaç gibi gelecek bir iş diyebilirim. Heavy Metal işlerini sevmeyenler, Sodomun bu halini muhtemelen beğenmeyeceklerdir. Fakat sırf CD2'deki konser kaydı için bile bu albüm dinlenir.

Albüm kapağı ise albümden çok daha iddialı olmuş diyebilirim. Bu albüm kapağını görünce işin aslı böyle Tank gibi ezici bir Thrash Metal bekliyordum. Gel gelelim Thrash/Heavy Metalimsi değişik bir iş çıktı. Albüm kapağında Sodom Tankını görüyorsunuz. Söz konseptine uygun biçimde çizilmiş. Sodom askerimiz savaşın ortasında erimiş gitmiş. Elleri erimiş. Suratındaki gaz maskesi hale duruyor. Elindeki benzinli zincirli ağaç testereside duruyor. Sodom tankı ise savaşa devam ediyor. Ortam tam bir kaos. Her yer kana bulanmış. İlerde kalkışa hazır bir füze var gibi duruyor. Gayet güzel bir çalışma olmuş. Sodom'un albüm kapakları içinde en beğendiğim albüm kapaklarından biri oldu diyebilirim.

Sonuç olarak baktığımızda bu albüm Tom Angelripper'in mevcut Thrash Metal anlayışı üstüne Heavy Metal eklersek nasıl olur düşüncesi üzerine kurulmuş. Heavy Metal sevenlerin özellikle Iron Maiden, Judas Priest gibi grupları sevenlerin çok beğeneceği bir albüm olmuş. Sodomun In the Sign of Evil, Obsessed by Cruelty, Persecution Mania, Agent Orange, Tapping the Vein albümlerini sevenlerin pek sevmeyeceği bir albüm. Biz Sodom'u Tom Angelripper için severiz. Tom Angelripper'in vokalinede, bas'ınada evelden hastayız diyenlerin ise çok seveceği bir albüm diyebilirim.

Albümden şarkılar için:









1 yorum:

  1. Great information. Lucky me I found your site by accident (stumbleupon).
    I have saved as a favorite for later!
    My web site :: youtube socialkik

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails