8 Aralık 2010 Çarşamba

The Vampire Lovers (1970)



Vampir filmlerinin baş karakteri olan Kontların yerlerini Kontesslere bıraktığı Karnstein üçlemesinin başlangıç filmi olan The Vampire Lovers bence en iyi vampir filmleri listemde yer alan nadide filmlerden biri.

Hammer yapımcılığa ait olan bu vampir filmi türdaşlarına göre kat kat şehvetli bir film.Baş nedeni de kanımca kötülüğü saçan kadınlar olduğu ötürü.

Scary of Dracula(1970) filminin de yönetmeni olan Roy Ward Baker tarafından yönetilen filmde baş rol de geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Ingrid Pitt,Kate O'Mara ve tabi ki de Peter Cushing yer alıyor.Kadrolu Hammer yapım oyuncuları olan bu şahıslar aynı zaman da yapım firmasını da sırtladıklarını görüyoruz.

Firmanın 1958'de beyaz perdeye sürdüğü Dracula(1958) filminden 1970'e kadar onlarca vampir filmini benzer oyuncu kadroları ile prodüksiyonunu yaptığını hatırlayarak ele aldığımızda The Vampire Lovers diğerleri arasında öne sıyrılan bir film.



Vampir filmleri arasında en sıra dışı senaryoya sahip olan film hiç kuşkusuz Tobe Hopper'ın Lifeforce(1985)'u ancak The Vampire Lovers'da hikayenin işlenişiyle kesinlikle 10 numara.Sonuç olarak herkes vampir filmlerinde az çok kurguyu kestirebilir fakat The Vampire Lovers'ın farklılaştırılmış kurgusu seyir zevkini arttırıyor.Bu işin arkasında ise ünlü ingiliz senarist Tudor Gates yer almakta.

Ingrid Pitt kesinlikle doğru oyuncu seçimi.Hammer kadınları arasında belki bu rolu daha rahat kotarabilecek oyuncular yer almasına rağmen hikayenin Orta Avrupa da geçtiğini göz önünde bulundurduğumuzda Pitt'ın Polonya asılı olması mevzunun atmosferini kuvvetlendirmiş.Filmi izlerken tabi ki gözümüz Pitt'ten başka bir şey görmemekte.Pitt,hem seksiliği hem de oyuculuğu ile izleyiciyi kendine hayran bırakıyor.


O güne kadar sert karakterli vampirlerin yer aldığını düşündüğümüzde(Bela Lugosi,Christopher Lee,Max Schreck,Paul Naschy...) dişi bir vampiri izlemek daha bir ayrı olmuş.Kanımca günümüz de fazla kadınsı vampir karakterlerinin oluşturulmasının nedeni de bu.Her ne kadar bu iş tutulsa da benim hiç haz etmediğim bir mevzu.

Filmin mevzusuna geldiğimizde;

Baron Hartog'un söz de kökünü kazıdığı sanılan Vampir ailesin yıllar sonra Steiermark'da yıllarsa sonra yeniden ortaya çıkar.Genaral von Spielsdorf'un kızana musallat olan güzel Marcilla,genç kızın damarlarını kuruttuktan sonra gizemli bir şekilde ortadan kaybolur.Kısa süre sonra yakınlardaki başka bir soylu ailede sözde misafir olarak giden Marcilla,şevketli katliamlarına burada da devam eder.



Kısaca Lezbiyen Vampir temalı bu film Daugther of Dracula(1936)'dan The Vampire Lovers(1970)'e kadar çekilen en güzel lezbiyen temalı vampir filmidir.Bu kurgunun oluşumunda en büyük pay ise irlandalı yazar Sheridan Le Fanu'nun kitabı olan Carmilla olduğunu da es geçmek olmaz.

Devam filmleri ve 1970 sonrası yol verdiği diğer lezbiyen temalı vampir filmleri arasında yeri oldukça ayrı olan The Vampire Lovers'ı ilham kaynağı olarak tüm death metalcilere öneriyorum.

Not:Ingrid Pitt'ın canladırığı vampir karakteri asiliğinden dolayı devamlı olarak köylüleri hor görmesi bana hiç yabancı gelmedi:D.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails