29 Aralık 2010 Çarşamba

Six Feet Under (USA) - Double Dead (2002)


Konumuz Six Feet Under, içerik Double Dead Dvd'si. Hal böyle olunca Chris Barnes'i fena kızdırmışlar diye başlamak lazım. Daha Dvd'nin başından işler kızgın başlıyor. Barnes dolaşıyor ormanda geziniyor. Sonra bir kafatasının olduğu yere gidiyor. Konuşsana şimdi haa konuşsanaaa diye vuruyor kafaya. Durumu tabi başta anlamıyorsunuz. Haliyle bizde başta anlatmayalım. Dvd'de olduğu gibi sona bırakalım.



Grubun Kadrosu:

Chris "Buttgrinder" Barnes - Vokal
Steve "Swanny" Swanson - Gitar
Terry "The Creeper" Butler - Bas
Greg "G.Money" Gall - Drums

Dvd'de Konser Performansı olarak izlediğimiz şarkıların listesi:

1. The Day the Dead Walked
2. The Murderers
3. Waiting for Decay
4. Impulse to Disembowel
5. Feasting on the Blood of the Insane
6. No Warning Shot
7. Silent Violence
8. The Enemy Inside
9. Victim of the Paranoid
10. Manipulation
11. Torn to the Bone
12. 4:20
13. Bonesaw
14. Torture Killer

Grubun Kadrodan bir sakatlık görüyoruz. Chris Barnes'i çok kızdırmışlar diyede boşa demiyoruz. Sonunda anlıycaksınız zaten.

Klasik yine davulcudan başlamak lazım. Six Feet Under davulları zaten her zaman Death Metalin sınırına gir. Ötesine geçme mantığı olmuştur desek aşşağı yukarı doğru olur. Öyle Blastlar, Teknik meknik atraksiyonlar, Sürekli alttan çift kros döşemeler vs bulamazsınız. Six Feet Under'ın davulunda yer yer çift kros, arada bir müziğe uygun ataklar vardır. Obituary'e benzer bir davul yapısı var desek sanırım doğru olur. İki grupta aynı yolun yolcusu gibi zaten. Death/Groove müziğe gidicek davul nasıl olur diye sormuşlar. Böyle olur demişler ve çalıyorlar. Konserdeki durum nasıl peki? Albümde nasılsa, Konserde de aynı şekilde çalıyor Greg abimiz. Lakabına bakacak olursak (G.Money) grubun para işlerinden davulcu amcamız sorumlu demekki.

Gitar olayına gelince Six Feet Under albümlerinde karşınıza ne çıkıyorsa, bu konserde de öyle bir şey çıkıyor. Groove tabanlı riffler, gayet basit düzeyde, hatta bazı şarkılardaki riffler gitarcıların parmak alıştırması yaparken kullanacağı tipte şeyler. Bu yüzden çokta adam laf edip durmuştur Six Feet Under'a, yok gitarları şölede bölede, teknik değilde vs. Six Feet Under, Obituary, Mortician vb. Death/Groove grupların olayını anlamayan adam zaten dinlemesin bu grupları kardeşim. Bu grupların olayı bi başka. Öyle teknikçilerin onun bunun tenkitlerinden de hiç etkilenmez. Üzerlerinde koskoca bir zırh var diyelim. Öyle 3-5 tipin tenkitlerine kulak bile asmazlar. Six Feet Under baştan beri bir yol çizdi ve o yolda istikrarlı gidiyor. Barnes amca yeni nesillere Death Metal dersi veriyor bir nevi. Sen ne bakıyosun gitarın kaç nota bastığına, öyle ayrıntısına şusuna busuna. Totaline bakıcan işin. Seni çoşturuyormuyuz? Death Metal atmosferini veriyormuyuz? Daha belanı mı arıyorsun diyor bir nevi. Gitarlarda haliyle bu kadar laftan sonra çok anlatmaya lüzum yok. Death/Groove temelli rifflere sahip şekilde çalıyorlar. Obituary, Mortician, Six Feet Under vb gruplardaki gitarların riffinin incelenecek tarafıda yoktur zaten. Gitarlar yeterince gaz ve sağlam bir atmosfer yaratıyor. Sonuç Gitarlar en sağlamından çalıyor.

Vokale gelince işler değişiyor. Chris Barnes kaptan köşkünde duruyor. Boru değil bu Chris Barnes. Dedim ya başta Chris Barnes'i kızdırmışlar diye. Bu işlerin aslında hafiften tarihine girersek anlaşılır. Chris Barnes True Carnage albümünü çıkardığı 2001 yıllarında Chris Barnes'e tenkitler gelmeye başladı. Yeni yetme Brutal Death Metalci, Teknik Death Metalci tiplerden. Yok işte Chris Barnes artık sert müziklere vokal yapamıyor. Tomb Of The Mutilated teki vokalleri eskidendi. Bitti artık o dönemleri. Bu nedir böle. Çok anlaşılır vokali var. Şölede böylede ooooo türlü türlü laflar. Barnes'te tabi millet ne diyor acaba benim vokal hakkında diye sorup soruşturcak adam değil. Gel gelelim birgün arkadaşlarıyla muhabbet ederken belliki dediler buna, haco senin için böle böle diyorlar bak, bu yeni yetmeler atıyor tutuyor vs. Barnes'te haaa bu yeni yetmeler ne anlıycak bu işlerden deyip tokat gibi cevap verdi True Carnage albümünde. Bu Dvd ise bence o tokat gibi cevabın canlı kanıtı niteliğindedir. Chris Barnes artık guttural vokal yapamayooooor, yok bilmem ney edemeyoooor, sesi bitmiiiiiş, yok şöle böle olmuuuuş diyenlere balyozla dalar gibi cevap verdiği bir iş bana göre. Dvd'nin sonuda kısmen bu işle alakalı zaten :)

Chris Barnes'in vokalini uzun uzun anlatmaya gerek varmı ki? Tamamen kendine has bir vokal stili ve sesi olduğu artık herkesin bildiği şeyler. Death Metale başlamaya çalışan, abi abi abi deyipte soru soran çocuklar bile Chris Barnes'in vokalinin özgünlüğünü anlamış durumda. Chris Barnes bu konserde Klasik Six Feet Under'daki Brutal Vokallerinin yanında True Carnage'de yaptığı, Tomb Of The Mutilated albümündeki Sick Guttural Vokallerine taş çıkartacak ölçüde çok sağlam Sick Guttural Vokallerini öyle bir yapıyor ki izlerken sandalyeye çiviliyor insanı adeta. Şimdi yeni yetmeler, Chris Barnes'i sevenler değilde, Chris Barnescilik yapanlar höt böt diye çıkarlar, vır vır vır vır vır vır laf salatası yaparlar, yok efendim Tomb Of The Mutilated vokallerine laf etmede şöylede böylede bilmemne diye. Zaten Brutal/Guttural vokal yapmayan kişilerin bu durumun farkına varması oldukça zor. Fakat vokal yapıpta farkına varamayanlarda var. Bu yüzden oturun adam gibi dinleyin, adam gibi öğreninde neyin ne olduğunu doğru düzgün anlayın, hiç olmadı oturup biraz vokal uğraşında ney neymiş daha iyi anlarsınız. Her neyse Dvd başlıyor. Konser başlıdığı anda ilk 3 Şarkı direkt True Carnage albümünden çalıyorlar. Chris Barnes yeni yetmelere siz misiniz bu adam Sick Guttural Vokal yapamıyordu diye dolanan ortalarda deyip döşüyor en gaddar Sick Guttural Vokallerini. Konser başlar başlamaz zombi klasiği The Day the Dead Walked ardından The Murderers söyleniyor. Onunda arkasından Waiting for Decay şarkısıyla devam ediyor. Bu şarkıyı Chris Barnes'ten canlı olarak dinlemek bana göre çok önemli bir olay. Chris Barnes, Cannibal Corpse döneminde Tomb Of The Mutilated albümünde en gaddar Sick Guttural Vokallerini yaptı yapmasına. Gel gelelim Six Feet Under'a geçtiğinde yeni yetmelerin laf salatalarına, tenkitlerine kapak olsun diye True Carnage albümünü yaptı. İsminde bile bir anlam var hani. True Carnage albümünde ise Cadaver Mutilator ve Waitin For Decay şarkılarında öyle Sick Guttural Vokaller yaptı ki, bu şarkılardaki Sick Guttural Vokalleri, Tomb Of The Mutilated albümünde yaptığı Sick Guttural Vokallerden daha fazla gaddar, daha fazla hayvani, daha fazla Guttural, daha fazla piskopat Sick Guttural Vokallerdir. Double Dead Dvd'sinde de Dvd'nin yapılış amacıylada paralel olarak ilk 3 şarkıyı direkt yeni yetmelere cevap olarak ayırmış. En gaddar, En piskopat, En Sick Guttural Vokallerini yapıyor. Bu adamın yok vokali bittiydi, yok eskisi gibi guttural vokal yapamıyor diyenlere cevap olsun, kapak olsun, hadlerini bilsinler diye Tomb Of The Mutilated dönemindeki Sick Guttural Vokallerinden daha gaddar Sick Guttural Vokallerle gerekli mesajı veriyor.

Konserde ilk 3 Şarkıdaki Sick Guttural Vokal festivali yeterli cevabı yeterince veriyor. Daha sonraki şarkılarda da Six Feet Under döneminde yaptığı kendine özgün Brutal Vokallerinide devreye sokuyor. Hem Brutal Vokal hem Sick Guttural Vokal olarak söylemeye devam ediyor.

Kayıt kalitesi çok çok sağlam diyebilirim. Six Feet Under'dan da kötü bir şey beklemiyorduk zaten. Herşey açık ve net bir şekilde duyuluyor. Davulu, gitarı, vokali herşey çok süper. Zaten bu yüzdendir ki daha sonradan Double Dead Redux adı altında Canlı Albüm şeklinde görüntüsüz şekilde yayınlanıyor. Bir canlı albüm kalitesine sahip bir kayıt var diye düşünebilirsiniz.

Albüm kapağını Paul Booth çizmiş. Gayet sağlam bir kapak olmuş. Kafadan yapışık ikiz bebekler var. Double Dead dediği böyle bir şey oluyor sanırım. Fikrin Chris Barnes'tan çıktığını düşündüğümüzde zaten çokta garipsemiyorsunuz. İşin içinde Chris Barnes varsa zaten bu tip şeyler olacak.

Şimdi gelelim Dvd içindeki olaylara. Chris Barnes'i fena sinirlendirmişler demiştik. İşte bu sinirlenme olayının iç yüzünü ara sahnelerde görüyorsunuz. Yeni yetmelere nasıl ağzının payını veriyor. Konser sonrası ve öncesi sahneleri şarkı aralarına koymuşlar. Önce Otobüsten inerkenki hallerini gösteriyor. Eşyalar taşınıyor. Bavulun içinde Steve uyurken gösteriyor. Gitarlar temizleniyor vs.

Daha sonras ise esas olay başlıyor. Olay bir Cannibal Corpse fanının imza sırasında olay çıkarmasıyla başlıyor. Chris Barnes bu şekilde kurgulamış tabi olayı :) Yoksa muhtemelen o sorun çıkaran çocuk belliki çok sevdiği bi çocuk ya da arkadaşlarından biri olsa gerek. İyi kurgulanmış ve film aktörü misali çok iyi oynamışlar. Chris Barnes'a ve diğerlerine imza attırmaya geliyorlar. Türlü resimler, albüm cd leri vs üzerine. O sırada Chris Barnes'a bir seyirci ufak çocuğunu veriyor. Chris Barnes çocuk severmiydi acep diye bi düşünsenizde, seviyormuş demekki. Kucağına alıyor çocuğu. Oynuyor falan. Sonra Çocuk geliyor. Afiş benzeri bir şey ile imzalamaları için uzatıyor. Sonrada bağırıyor. Benim en favori grubum Cannibal Corpse diyor. Chris Barnes'e sen artık hiç bişi yapamıyosun. Hepiniz işe yaramazsınız. Bu nedir böyle. Favori grubum her zaman Cannibal Corpse olacak. Chris sende artık iş yok vs gibi laflar söylüyor. Chris Barnes'ta lafları saplıyor. Derdin nedir olm senin diyor? Problemin nedir diyor. Orda Çocuk ellerini zincirle bağlamış. Siz artık zincirlenmişsiniz. Bişi yapamıyorsunuz vs moduna girmiş. Bağırıyor çağırıyor. Uzattığı şeyede Chris Barnes salak herif yazıyor. İmzayı basıyor geri veriyor.Çocuk sonra elinde dansöz oynatırken göreceğiniz şeylerden almış. Dalga geçiyor. Sizin müziğiniz böyle bişi olm misali makaraya alıyor. Tabi Trey amcanın iri vücuduyla göz dağı vermesi sonucu kaçıyor çocuk. Daha sonra konser başlıyor. Chris Barnes'in olduğu mekanda sarılmış esrarla doluyor. Seyirciler adama uzun süre yetecek kadar mal atıyor desek yeridir. Teşekkür ediyor tabi Chris Barnes.

Daha sonra konserden parçalar devam ediyor ve yine bir ara bölüm giriyor. Konser öncesi stüdyo çalışması ve ses ayarları yaparkenki olan bitenler gösteriliyor. Daha sonra 2 tane Gotik tipli bir erkek bir kız Chris Barnes'in rastalarıyla uğraşıyor. Saçlarımı hergün stilistlerime baktırıyorum falan diyor. Sonra gitarcı Steve çıkıyor. Barnes'in dedikodusunu yapıyor. Saçıyla uğraşıp duruyor falan filan. Asshole diyor Barnes'a:) Demekki aralarındaki muabbetlerde bu tip işler dönüyor. Dışarıdan biri dese Barnes napardı kim bilir :)
Chris Barnes'ın bir bodyguard'ı var. Bu muabbetten sonra grup elemanları Chris Barnes'in üstüne yürürmüş gibi yapıyor. Barnes'in bodyguard'ı grup elemanlarını ittiriyor. Uzak durun falan gibisine. Koruyor Barnes'i :)
Bu çeşit geyik muabbetlerinide göstermişler.

Daha sonra dışarıda bir sıra olmuş. Chris Barnes bi teenager kızın kıçına imza atıyor. Kız o an heyecandan olsa gerek salıveriyor osuruğu. Chris Barnes'te yüzünü ekşitiyor. Sonra imza bitince kız sevinçli. Gülüyor yüzü. Muhtemelen bak kıçıma Barnes imza attı deyip arkadaşlarına göstericek :D :D :D

Daha sonrasında Chris Barnes ve diğerleri mekandaki bar'a girmiş. Barnes geçiyor barın içinden. Geçişte her gören hörrrr hörrr brutal vokaller yapıyor. Barnes'a saygılarını sunuyor. Herkes elini sıkıyor vs. Barnes mekanın çıkışından çıkıp gidiyor. Takılmıyor mekanda.

Daha sonra Chris Barnes bir mekanda nargile gibi bir şeyden esas çekiyor. Sonra bu esrarla ilgili konuşmalar vs geçiyor. Zati herkesin malumu Chris Barnes esrar yasal olsun diye şarkı yapan bir adam. 4:20, Victim Of The Paranoid vb şarkıları yazmış sırf bu yüzden. Baya bir konuşmalar geçiyor. Yolda getirip esrar veriyorlar.
Sonra bi fan kameraya brutal vokal yapıyor. Belliki Chris Barnes'a esrar vermiş. Orda bağırıyor çağırıyor. Chris Barnes'ında kafası zaten bi dünya. Öyle bakınıyor adama sadece.

Daha sonrasında grup elemanlarıyla konuşmalar var. Hepsinin nicklerini yazmışlar. Greg amca G.Money olmuş. Para işlerinden sorumlu. Diğerleride kendine göre nickler vs. Chris Barnes amcamız ise Cannibal Corpse üzerinden kendisine laf söz edenlere kapak olsun diye Buttgrinder nickini kullanmış. George Fisher, Corpsegrinder ise Chris Barnes'ta Buttgrinder'dir diyerek uyarıyı vermişler. Bu gösterimler sırasında da Chris Barnes elinde makinayla sakallarını buduyor. Adamın o kadar çok gür çıkıyorki sakalları artık jilet falanda kesmez olmuş demekki. Öyle eline jilet alıpta kesmiyor. Direkt makinayla kesiyor sakallarını.

Daha sonrasında ise Chris Barnes ve ekibi artık ayrılıcaklar. Otobüslerine binicekler. Konserde atılan esrar yetmezmiş gibi, adamlar ayrılırkende bi grup genç geliyor. Doldurmuşlar ceplerine, Barnes'a veriyorlar. Yolluk misali herkes adama esrar veriyor. Barnes'te eyvallah diyor. Yakıyor hemen bi tane. O sırada otobüsün kapısında oturmuş. Bizim başda olay çıkartan çocuk geliyor. Chris Barnes'ten çok özür diliyor. Adamım çok çok özür dilerim diyor. Artık Favori grubum Cannibal Corpse değil. Six Feet Under oldu artık vs moduna giriyor. Çok özür dilerim. Affet beni. Taşkınlık çıkardık diyor. Sonra Chris Barnes önemli değil diyor. Gel otobüse diyor. Çocuk çok sağol diyor. Barnes'ten bir ses. Ne yaptığının farkında bile değilsin diyor. Sonra çocuğu ormanda sürüklüyorlar. Sonra yere düşünce, Chris Barnes çıkarıyor Bıçağını. Siyah beyaz görüntü giriyor. Chris Barnes bıçaklıyormuş gibi gösteriyor. Kırmızı kan akıyo misali gösteriyor. Chris Barnes'in bıçaklı hali için:

Sonrada eline alıpta çaldığı aletini atıyor. Play That Now Bitch diyor. Atıyorlar kenara. Sonra Dvd'nin başına döndüğünüzde anlıyorsunuz ki Barnes'in şimdi konuşsana şimdi konuşsana deyipte kafatasına vurduğu ceset, meğer zaten kendi öldürdüğü cesetmiş. Siz bi işe yaramazsınız. Cannibal Corpse çok süperdi. Sen artık bişi yapamıyosun. Vokalin bitmiş. Müziğiniz bitmiş vs diyen çocuğu kurgusal olarak Chris Barnes öldürerek cezalandırmış gibi gösteriyorlar. Dvd'de emeği geçenler ve Grubun kadrosu, Özel teşekkürler vs hepsi yazı olarak geçtikten sonra, Dvd'nin sonunda Salvation yazıyor ve bitiyor.

Chris Barnes'i kızdırmışlar dediğimizde işte budur. Yeni yetmeler bilmeden etmeden, yok bunların müzikleri çok basit, yok Chris Barnes artık Sick Guttural Vokal yapamıyor. Eskisi gibi sesi yok. Şölede bölede vs diye laf salatası yapanlara, Chris Barnes Cannibal Corpse'de kraldı. Six Feet Under'a geçti bozuldu diyenlere, hem cevap hemde göz dağı niteliğinde bir Dvd hazırlamışlar.

Six Feet Under sevenler zaten neyin ne olduğunu bilir. Chris Barnes'in ne olduğunuda bilir. Anlayamayan adamlarda izlesin öğrensin. Öğretici ve ders verici bir niteliği var diyelim :) Bunu izledikten sonra hala yok Chris Barnes artık eskisi gibi vokal yapamıyor, yok Six Feet Under şöle olmuş böle bitmiş gibi laf edeceklerin sonunuda Chris Barnes dumanlı kafasında kurgulamış. Göstermiş. Dahada diyecek söz yok zaten.

Six Feet Under sevmek zorunda değilsiniz fakat Six Feet Under'a bilip bilmeden eleştiri yapanlarada işte böyle cevabımızdır denmiş bir nevi. Vokalse vokal, müzikse müzik, insanları gaza getirmekse gaza getirmek. Death Metalcinin arayıp bulacağı her iş var demişler bir nevi.

Six Feet Under sevenler zaten kaçırmamıştır bu DVD'yi illaki izlemiştir. Six Feet Under ve Chris Barnes fanlarının izlemesi gereken bir Dvd olduğunu düşünüyorum.

DVD'den kesitler için:
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails