17 Aralık 2010 Cuma

Dr.Jekyll and Mr.Hyde(1931)



En etkileyici ve başarılı film uyarlamalarından biridir,Dr.Jekyll and Mr.Hyde.Sesiz sinema günlerinden bu yana sayısız türde uyarlamaları çekilmiş ve hepsi de birbirinden başarılı olmuş.


Define adasının yazarı olan Robert Louis Stevenson'un muhteşem eseri Strange Case of Dr.Jekyll and Mr.Hyde'den uyarlanan film Rouben Mamoulian tarafından 1931 yılında beyaz perdeye aktarılmış.O döneme kadar 2 de sesiz versiyonu olan filmin,ilk sesli versiyonu 1931 yılında çekilen olmakla birlikte sinema adına değişik çekim teknikleri de denenmiş.

Baş rolünde yer alan Fredric March,bu filmde sergilediği oyunculukla en iyi erkek oyuncu akademi ödülü ve gene aynı dalda venedik film festivalinden de ödül almıştır.Sergilediği zor oyunculukla izleyiciyi kendine hayran bırakan March,bugünün şartlarına göre performansı ile 2-3 kat daha fazla ödül alır.


Film aslında insan doğasını muhteşem bir şekilde ele almaktadır.İyi niyetli,kendini bilime ve insanlığın gelişimine adamış olan Dr.Jekyll hayatını tek yönlü yani sadece iyilik için yaşamaktadır ancak bunun durumun farkında olan Jekyll insan ruhunun derinliklerine inmenin yolunu arar.Günlerce süren çalışmasının ardından bulduğu formül ile ruhunun derinliklerindeki çirkin,kötücül mahlukatı gün yüzüne çıkartır.O güne kadar onuru,gururu ve iyilik için yaşayan Dr.Jekyll formülün etkisi ile kaba,şeytani ve gaddar bir adama dönüşür.

Tüm hayatı tamamen değişen Dr.Jekyll artık Mr.Hyde olmuştur.


Londra'nın elit ortamlarında yaşan Dr.Jekyll,Mr.Hyde'e dönüşmesi ile birlikte Soho diye adlandırılan arka sokakların hükümdarı haline gelir.Burada daha önce yardım eli uzattığı Ivy adındaki bir hayat kadınını kapatması yapar ve Dr.Jeykll'ın içine gömdüğü tüm hayvani duygularını Mr.Hyde olarak ortaya çıkarır.

Bu ikinci kişiliğini artık kontrol altında tutamayan Dr.Jekyll tamamiyle Mr.Hyde'e dönüşür ve kötülüğe mahkum olur....

Bir çok eleştirinin yer aldığı filmde esas olan insanoğlunun asla tertemiz bir iyiliğe ya da şeytani bir kötülüğe sahip olamayacağıdır.Aynı zamanda bu olgunun üzerinden yola çıkarak din eleştiriside yapılmaktadır.


Her insanın bazen bir melek,bazen ise şeytan olduğunu altını çize çize belirten bu muhteşem eser klasik korku sinemasının en nadide eserlerinden birisidir.Aynı zamanda 31 aralık 1931 yılında gösterime girmiş olması yılbaşı akşamına eğlence katmak isteyen ev ahalisine de tavsiye edilir.

Haribo Puanı:Hepimiz biraz Dr.Jekyll,biraz da Mr.Hyde'yiz.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails