20 Aralık 2010 Pazartesi

Cannibal Holocaust (1980)





Yamyamcılık insanlığın en köklerinde yer alan mevzulardan biri,aynı zamanda korku filmlerinin de en çok rağbet görenlerindendir.Sinema macerasına alt başlıklar ile başlamıştır yamyamcılık mevzusu ve Ana muhabbet olması uzun yıllar almıştır.

İstismar sinemasının yükselişe geçmesiyle ortaya çıkan saf-kan yamyam filmleri ilk olarak 70'li yılların başlarında beyaz perde de yer aldı.80'ler ile görkemli yıllarını yaşan yamyam filmlerinin en gözdesi olan Cannibal Holocaust (1980) ünlü italyan yönetmen Ruggero Deodato'a da kötü şöhreti getirecek film oldu.Yönetmenin 77'de çektiği The Last Cannibal World aka Ultimo mondo cannibale adlı filmden sonra Cannibal Holocaust ile zirve yapmıştır.

Bir diğer italyan yönetmen olan Umberto Lenzi ile çaktırmadan paslaşarak film çektikleri de tesadüften öte değil kanımca çünkü Man from the last river (1972),ardından gelen ,The Last Cannibal World (1977),Cannibal Holocaust,Cannibal Ferox(1981) ve Cut and Run (1985)ortaklaşa yapılan bir seriyi andırmaktadır.


Senaryosu Gianfranco Clerici'e ait olan film,Senaristi de ihya etmiştir.Bir çok B-kalite filmin senaryosuna imza atan senaristin en dikkat çeken diğer senaryoları ise The New York Ripper (1982) ve Murderock (1984).


Film hiç kuşkusuz B-movie ortamlarından çıkan en çok ses getirmiş ve sinemanın büyükleri diye tabir edebileceğim paralı çocukları fazlası ile rahatsız etmiştir.İlk gösterimi Milano'da gerçekleştirilen film daha gösterim esnasında yasaklanmış.Filme el koyulmuştur.Gösterime girdiği ülkelerde ise 10 günde 2 milyon dolar hasılat ile tüm filme emeği geçenlerin hayalini bile edemeyeceğinin fazlası ile vermiş.Ve daha sonra da hemen hemen dünyanın her yerinde yasaklanmıştır.Bu esna da Ruggero Deodato müstehcenlik suçundan yargılanmış ve filmin bir snuff film olduğu ortaya atılmıştır.

Film aynı zamanda İtalyan B-movie'nın gelecek yıllardaki filmlerde rol alacak hemen hemen bütün oyuncularını içermektedir.


Film konu olarak önceki örneklerine göre yaşam mücadelesini anlatmaz.Belgesel yapmak için Yeşil Cehennem olarak adlandırılan Amazon ormanına yaptıkları yolculuğun ardından 2 ay geçmesine rağmen bir haber alınamamasından söz edilerek başlar.Gizemli bir şekilde ortadan kaybolan gençlerin mevzusu t.v kanaları için oldukça iyi reyting sağlamaktadır.New York üniversitesinde Profesör olan Horald Monroe Amazona gençlerin izini sürmeye gönülü olur.Antropolok olan Horald Monreo,Brezilya-Peru sınırında yer alan Rio Ocoro ya yolculuk yapar ve amazonun derinliklerine rehberi olan filmdeki baş adamım Chaca ile devam edecektir.Görecekleri hakkında pek bir fikri olmayan Monreo adeta insanlığın ilk haline yolculuk etmektedir.Bir süre sonra şahit olacakları olay filmin sadece başlangıcıdır.


ZİNACI CEZASI

Filmdeki bu sahne en sevdiğim sahnelerden biri.Modern insana fazla vahşice gelen bu mevzu ilkel insanın adaletine dair en güzel örnek.Eşlerini aldatan kadınlar üzerinde yaptıkları bu cezalandırma seremonisi taktire şayan.Yontulmuş bir taşla kadının rahmi parçalandıktan sonra balçık kütlesine yerleştirilen sivri bambu dalları vajina ağzına sıvanıyor.Ardından kadın ölüme terk ediliyor.Kesinlikle kadın-erkek eşitliği böyle olmalıdır.Bu sahneler esnasında fonda çalan müzik ise sahnenin kan donduruculuğunu yükseltiyor.

Riz Ortolani'e ait olan müzikler İtalyan korku filmleri müzikleri arasında her türlü toplama,en iyiler vb. girebilecek seviyede.


Bu olaylardan sonra gençlerin izlerine adım adım yaklaşan Monreo,yamyam kabileleri ile barışçıl bir şekilde irtibata geçer.Beyaz adamdan ağzı yanmış olan ilkel kabilelerin yaşadıklarını ise rehberi Chaca sayesinde rahatlıkla çözer ve olanlar karşısında ne yapacağını bilemez.Gençlerin katliam yaptıklarını ve bu katliam sonucunda ilkelce hayatlarının son bulduğunu öğrenir ve film makaralarıyla Yeşil Cehennemden ayrılır.

Vahşi olan kim?

New York'ta televizyon kanalına geri dönen Monreo,gördüklerinden ve yaşadıklarından bahseder ve gençlerin kayıtlarını montaja verir.Görüntüler insanlık namına hoş olmamaktadır ancak Televizyon yöneticileri bu görüntülerden muhteşem bir gelir elde edeceklerini ve 1.numara olacaklarını düşünmektedir.

Montajın ardından gördükleri görüntüler karşısında neye uğradıklarını şaşırmışlardır.

Filmde gerçekleşen hayvan katliamları gerçek olmakla birlikte yapılan çeşitli işkence ve cinayet sahneleri de haddinden fazla gerçekçidir.

İnsanlık adına bir ders niteliğinde olan Cannibal Holocaust,kaçınılmaz gerçekliği en bariz şekilde göz önüne sermektedir.


Death Metal adına da en başlıca filmlerin ilk 5'ınde yer alan Cannibal Holocaust başlıca,İmpetigo ve Necrophagia gibi... Bir çok Death metal devine de ilham olmuştur.

İnsan doğa ananın oğludur ve buna aykırı yaşayamaz kavramından ortaya modern toplum öz eleştirsini başarı ile vurgulayan ve şiddetin insanlığın temelerinde var olan en baş duygulardan biri olduğunu bizlere en net şekilde göstermektedir.Modern algı insanlığın bu yönünü bastırsada,insanlık çaresizliğe ve çıkmaza girdiğinde alevlenerek ortaya çıktığı ortadadır.

Yaşadığımız toplumu korku kültürü ile bir daha gözden geçirmemizi sağlayan Cannibal Holocaust,Arşivinizde yer alması gereken en önemli eserdir.

Haribo Puanı:İlkel olan kim ?

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails