19 Aralık 2010 Pazar

Hellraiser (1987)



Gösterime girdiği yıldan Daha sonraki tarihlerde de devamları ve kombinasyonları çekilen ve de özellikle kazımacı fanatikleri tarafından hiç ihmal edilmeyen birkaç adet gerilim tandanslı korku filmi var bu kısa listemizin en başında hiç şüphesiz HELLRAISER efsanesi var..


Yayınlandığı yıla göre teknik açıdan çok ileride ve hala bugün bile bir sürü tırt yeni yetme ve ruhsuz yönetmeni tokatlayacak bir yapıya sahip filmin en vurucu kısmı Pinhead rolünde izlediğimiz karakterin gaddarlığı ve bunu ortaya koyma şekli.


Nasıl vücud bulduğu ne tür bir iblis olduğu tamamen senaryo ve karakterin tipinde bir de aksesuarlarında saklı.
Halbuki ses tonundan kurduğu cümlelere, ele geçirdiği ölümlü yaşam formuna ölümü ne tür yöntem ve araçlarla tattırdığı da çok kanlı sahnelere zemin hazırlıyor.


Clive Barker adlı eşsz adamın yönetimindeki 1. filmin kadrosu:

Andrew Robinson ... Larry
Clare Higgins ... Julia
Ashley Laurence ... Kirsty Cotton
Sean Chapman ... Frank
Oliver Smith ... Frank the Monster
Robert Hines ... Steve
Anthony Allen ... 1st Victim
Leon Davis ... 2nd Victim
Michael Cassidy ... 3rd Victim
Frank Baker ... Derelict
Kenneth Nelson ... Bill
Gay Baynes ... Evelyn
Niall Buggy ... Dinner Guest


Filmin konusuna gelirsek,
bir çok tesadüf sonucu aslında yerin altında kalması gereken tuhaf mekanizmalı bir küp sayesinde cehennemden bir geçit peydahlanır islami bir ülkede başlayan lanetli küp ve olmadık işlerin başlangıcıdır bunlar.
İlk filmde, daha sonraki sanırım planlanmış yapıya uygun olarak Pinhead ve işkenceci arkadaşlarını pek göz önünde göremiyoruz ama ortaya çıkıp ızdırap vermenin tadını aldıklarında olan biten şey hayal dünyasının da ötesinde.

Bilinmeyen alemlerden gelen acımasız varlıklara bulaşan Frank ve yakın cevresine olanlar uzun bir metrajla sinemalarda gösterime girdiği vakit oldukça skandal olmuştur belki bugün bile hasbel kader tv de de görmeyenleri hiç şüphesiz yere mıhlayacak hem de bir o kadar Pinhead in hazır cevaplığına muzır esprilerine hayran olacaktır.
İblisi bu ise asıl lideri şeytan nasıl bir baş belasıdır? diye düşünmeden edemiyor insan..

Filmin geçtiği çoğu vurucu sahnenin ortam seçimleri ise aslında oldukça ucuz maliyetli ve düz, sıradan evler boş odalar.
Ama hem yönetmenin hem yapımcı firmanın hem de kamera işlerine bakanların ustalığı, işe hakim olmaları, profesyonel varyasyonları ise ancak dudak ısırtabilir.
O evdeki boş odaların içinde parkeye yayılmış kurtlardan tut fon müziklerine kadar herşey bu ilk filmde ileriki yıllarda fenomen haline gelen ve paşalarımız olan Ozzy den tutun Lemmy e kadar pek çok grubun ve müzik adamının da saygılarını takdirlerini sunduğu film şiddetle tavsiyemizdir.

İşte filmden kimi sahneler ve fragmanı:








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails