29 Mayıs 2010 Cumartesi

Cemetery Urn - The Conquered Are Burned (2010)


Avusturalyalardan old school death metal işlerini kovalayan yiğitler, old school death metale yeni bir soluk getirmişler adeta.




Grubun Kadrosu:

D. Bloodstorm - Vokal
A. Gillon - Gitar, Bas
Squiz - Bas
Matt Mayhem - Davul

Albümdeki Şarkı Listesi:

1.Deaths Turbulent Fire
2.The Plague of Annihilation
3.Bloodied Death Curse
4.Wrath from The Grave
5.Possessed Terror
6......Of Spectural Dominance
7.A Cemeterial Reaping (Part I & II)
8.The Conquered Are Burned

Amcalar old school death metal olayına sarmış durumdalar. Gel gelelim eski kafalıkta bir yere kadar diyorlar tabiki. İsveç mantığı old school death metali değil yaptıkları olay. Bununla ne demek istediğimi yazının ilerleyen kısımlarında anlayacaksınız.

Davulcu kişilik tam old school death metalci adam. Spa spa dediğimiz olayları bolca kullanıyor. Yer yer çift kroslarla Morbid Angel'a saygılarını sunuyor. Pete büyüğümüzdür diyor. Zillerle yaptığı atraksiyonlarda gayet hoş. Bununda yanında en temelde bodoz bir old school death davulcusu olmasına rağmen, tuşesini iyi ayarlıyor. İşte isveç mantığı old school death metal yapmamalarıda tam buradan başlıyor. Davulcu amca ataklarda, blastlarda gayet old school mantığıyla hareket etsede, İsveç Death Metalin demirci ustası davulcuları gibi, demir döver gibi davula vurmuyor. Haliyle kafada şişirmiyor. Tuşesi ayarlı bir davulcu. İnsanın beynini yormuyor.

Gitarcı amcalar genel anlamıyla old school death metal etkili işler yapıyor. Amerikalı gruplardan Morbid Angel, Autopsy, Deicide, Incantation gibi gruplardan etkilendikleri belli olsa da, Avrupalı grupların etkiside büyük. Sinister, Entombed, Dismember, Grave gibi gruplarında etkisi büyük. Her old school death metal grubunda olduğu gibi karanlık bir atmosfer, gaz riffler, leş sololar söz konusu. Gitar tonlamalarıda tamamen buna göre ayarlanmış. Leş bir ton var gitarlarda. Haa yanlış anlamayın gitar anlaşılmıyor demek değil bu. Gitar gayet açık ve net anlaşılıyor. İşte isveç old school death metalinden kopulan bir noktada burda oluşuyor. Adamlar stüdyoya girip nasıl olsa old school death yapacaz çalalım çıkalım. O kadarda uğraşmaya lüzum yok dememişler. Oturmuşlar babalar gibi uğraşmışlar. Gitar tonlarının leş bir hava katması için çabalamışlar. Aynı zamanda da açık ve net olmasına uğraşmışlar. İsveç old school death grupları gibi gitar çalıyor ama ne çalıyor acaba demiyorsunuz dinlerken. Gayet anlaşılır ve net bir şekilde duyuyorsunuz riffleri.

Vokalci amca temelde old school death vokallerinden etkilenmiş olsa da çok ilginç durumlar söz konusu. Esas itibariyle brutal vokal yapıyor. Gel gelelim hani olur ya, yemeklerde tat versin diye böyle çok az baharat eklersiniz. Vokalci amca da esas itibariyle brutal vokal yapsa da, birazda tat versin deyip hafif bi gutturallık serpiştirmiş vokaline. Old school death metalden etkilenmiş olsalarda, tamamen old schoolcuyuz deyip albümün başından sonuna kadar ciyyak ciyyak çığrınmıyor, bağrınmıyor. Arada ilginç atraksiyonlara girmiş. Yer yer vokal effektleri kullanılmış ya da vokalinin gutturallık oranını biraz arttırmış. Her ne kadar effektli vokalmiş hissi verse de kesin ve net konuşamıyorum. Çünkü çok belirgin ve aşırı yoğun bir effekt söz konusu değil.


Kayıt kalitesi yukarıda da bahsettiğim gibi çok güzel ve sağlam. Her şey açık ve net anlaşılıyor. Old school Death Metal yapıyoruz diye leş bir kayıt ya da anlaşılmaz sesler söz konusu değil. Açık ve net herşey belirgin. Haliyle adamların ruhunda old schoolculuk var diyebiliriz. Adamlar old schoolculuğu benimsemiş ama körü körüne değil. Old school olsun ama teknolojiden de faydalanalım tabiki diyorlar. İyi de ediyorlar.

Söz konsepti malum old school death metal grupları için hep aynıdır. Dine karşı çıkışlar, dine isyankarlık vb konular söz konusu. İşkenceler, katillikler vs temel temaları

Albüm kapağıda  old school death metal grubuna uygun çizilmiş. Kim çizmiş bilmiyorum ama gayet güzel bir iş olmuş. İkili bir bakış açısı söz konusu kapakta. Bir yandan bir şeytan suratı misali, ateşten gözleri olan bir surat var. Diğer yandan o ateşin orda birilerine işkence ediliyor gibi bir görüntü var. Gayet ilginç bir çalışma olmuş.

2010'da yapılmış bir old school death metal olayını düşündüğümüz de gayet güzel bir çalışma. Gerek kayıt kalitesi, gerek old school ruhu, gerekse ortaya çıkan iş göz önüne alındığında on numara iş olmuş diyebilirim. Bir önceki albümleri Urn Of Blood'ta da aynı mantık bir iş vardı. Bu albümde de aynı mantık devam ediyor. Kayıt kalitesi güzel bir old school death metal grubu dinlemek istiyorsanız tam size göre bir iş.

Bu grubu kim sever sorusunada old school death metal seven herkes sevecektir diyebilirim. Tabi kayıt kalitesi hakkında takıntıları yoksa.

Albümden şarkılar için:
Related Posts with Thumbnails