24 Eylül 2009 Perşembe

Nile - Those Whom The Gods Detest(2009)



Biz Türk olduğumuzdan bu "ezgilere" doğuştan aşina olduğumuzdan mıdır bilemiyorum ama neredeyse tüm yeryüzünde bu işleri kovalayan kazımacıların gözdeleri arasındadır NILE.
Gerek tüm çalışmalarında o kuzey Afrikada konuçlanmış Mısır ülkesinin tarihindeki karanlık, sisli ve de hiç şüphesiz gizemli alemlerine, olay ve savaşlarına yer vermesi gerek ise büyülerine ve ritüellerine ağırlık vermesi hatta başka bir deyişle tüm müzik altyapısını aynı zamanda içeriğini de bunların üstüne kurması grubu cazip kılıyor ki o lezzet ortalıkta pek yok.
Benzer işler olsa da bu disiplin ve yoğunlukta işlenmediği için death metal fanlarına Karl Sanders hastalık halinde fanatizmi beraberinde getiriyor.

Tayfayı bir anımsatalım,

Karl Sanders - Vokal, gitar, bass gitar, keyboard
Dallas Toler-Wade - Gitar, bass, vokal
George Kollias - Davul

Albüm, hem MORBID ANGEL hem de HATE ETERNAL dan bildiğimiz death metalin tacsız prensi ERIK RUTAN ın mekanında onun hükmü altında mixlendiği için zaten tartışılmaz olan saygısı olsa olsa artmıştır gözümde, şu işe inanmak ve bir gün Morbid Angel da ki babalar bu işleri bıraktığında tahtlarına oturacak adam olması da cabası ;)

Nuclear Blast Records etiketli Those Whom The Gods Detest şarkıları:

1.Kafir!
2.Hittite Dung Incantation
3.Utterances of the Crawling Dead
4.Those Whom the Gods Detest
5.4th Arra of Dagon
6.Permitting the Noble Dead to Descend to the Underworld
7.Yezd Desert Ghul Ritual in the Abandoned Towers of Silence
8.Kem Khefa Kheshef
9.The Eye of Ra
10.Iskander D'hul Karnon

İşe ezd Desert Ghul Ritual in the Abandoned Towers of Silence ile başlamak bu kez uygun olacak, sıralamayı bozmak pahasına.
Değişik kafalarda değişik alemler odanıza gelecek dinlerken. Vurmalıların cirit attığı insanı ürperten bir ayinin içine gireceksiniz. Ses sistemi avaraj üstü ise sanki zevk alabiletiniz daha yüksek.

Kafir!, elbette adı ile bize enteresan gelecektir.
Şarkı da cok vurucu ve gaddar. George herifinin en güzel partisyon ve de performanslarından birisi de budur zannımca. Bir de şıkır şıkır cam gibi tonlanmış davul da olursa tadından yenmiyor işte. Bir de o ezanlar dualar hadisesi var ki evlere şenlik, umarım hizbullah filan düşmez peşlerine.
Aralara serpiştirilmiş cift vokaller ise aparküt gibi geliyor, ağar kazımasyon söz konusu her fırsatta hem de.

Utterances of the Crawling Dead, albümdeki en "death metal" kanı taşıyan parça aynı zamanda. Muhteşem gitarlara yataklık eden alt yapıdaki gonglu çanlı atraksiyonlara alışığız da grubun karakteristiği de bu, ruhlu insanların elinden çıkma kısacası.

4th Arra of Dagon, 8 küsür dakka boyunca zihne zulümdür başka bir şey değil.
Bilhassa vokal kısımları cok görkemli, insanın deve üstünde gezesi geliyor bir başka oluyor macera hevesiyle doluyor insan. Ağır metronomda bol cift kros, hızar gibi gitarlarla keskin riffler, uğultu hayvansal vokallerle meram anlatmalar, ne iflah olmaz Ra Klopatra Piramid vs imiş ne bu Mısır cılık birader dedirtiyor dinleyiciye.

Permitting the Noble Dead to Descend to the Underworld, kısmen düşmüş tansiyonu tavan yaptıran parça olarak hafızalara kazındı.
Kollias ın kulağını cekmişler, sacı sakalı döktün yetti gayri, adam gibi kazı şunu, diye fısıldamışlar ki elindeki avucundakini dökmüş ortaya. Bikac kere peşpeşe dinlendiğinde kalp sıkıştırır böyle işler..

The Eye of Ra fonda çalarkene google resim aramadan oralara bakmak başka bir zevk. Daha pasaport sahibi bile değilken öyle concon turlarla filan gidemeyeceğimize göre Sanders dayının rehberliğinde takılıyoruz.
Parçanın giriş safkan Nile malı işte, ense köküne darbelerle girişlere cok varım ama akabinde de kazımadan ödün verilmeyecek. Vokaller anlatıyor gene, biz de dinliyoruz.

Iskander D'hul Karnon, yallah el habibi gazına cok sanatsal atraksiyonları barındırabilmiş bir çalışma.
Eh adamlar virtiöz kıvamı, öyle bir eğitim alet edevat ekipmana bir de RUTAN eklenir böyle uzun vadede kıymeti daha iyi anlaşılabilecek bir görkemli şarkı gelir bu yeryüzüne, özellikle vokalle tamtamcının yaratıcılığı dudak yakıyor.

Albüm yakın zamanda raflarda olur, alın dinleyin ve hayal edin.
Grubun sitesi:
http://www.nile-catacombs.net/
Myspace adresi ise,
http://www.myspace.com/16993157






Related Posts with Thumbnails