1 Mayıs 2010 Cumartesi

Evoken - A Caress of the Void (2007)



Funeral Doom/Death Metal işi Evoken oldukça karanlık ve leş atmosferini en ağır tempoda işlemeye devam ediyor.





Albümdeki kadro:
John Paradiso - Vokal/Gitar
Nick Orlando - Gitar
Craig Pillard - Bas
Vince Verkay -Davul

Albümdeki şarkı listesi:

1.A Caress of the Void
2.Mare Erythraeum
3.Of Purest Absolution
4.Astray in Eternal Night
5.Descend the Lifeless Womb
6.Suffer a Martyr's Trial (Procession At Dusk)
7.Orogeny

Kadroya bakınca çok sağlam isimler göze çarpıyor. Incantation'dan tanıdığımız Craig Pillard bu albümde bass işini halletmiş. Funebrarum'dan Nick abimiz ise gitarları çalmış. İkiside karanlık işlere alışkın adamlar sonuçta.

Davullar olabilcek en yavaş şekilde çalınmış. ara sıra zillere vuruyor. Bazen ataklara giriyor ama aşırı yavaş atak demek lazım o ataklara. Davul genel olarak arkada karanlık atmosferi destekleyici bir rol oynuyor. Funeral Doom/Death Metal gruplarındaki her davulcu gibi atmosferi destekleyen rol oynamış bu davulcuda. Ki zaten davulcu için extra iyi ya da extra kötü denilebilecek bir durumda yok.

Gitarların tonları oldukça boğuk. Olabilecek en yavaş şekilde çalınıyor. Genelde uzatmalı durumlar söz konusu. İyice ağır ve karanlık bir atmosfer oluşturmak için ellerinden gelen herşeyi yapmışlar. Ara sıra giren gitarın öne çıktığı durumlarda da hüzünlü bi atmosfer mi desem acılı bir ortam mı desem bilemiyorum ilginç bir atmosfer oluşturmaya çalışmışlar. Çokta hoş olmuş.

Vokalci kişi oldukça sağlam. Çok nadir scream yapmakla birlikte genel olarak hırıltılarla, brutal vokallerle uğraşıyor. Gayet ağır ve yavaş okuyor. Genelde uzata uzata okuyarak atmosferi iyice karanlıklaştırıyor. Vokalcinin vokali ses olarakta karanlık atmosfer oluşturmaya çok uygun. Sağlam bir brutal vokal tonu yakalamış. Bazı yerlerde öyle bir hırıldıyor ki ortamı iyice sisli bir atmosfere sokuyor.

Söz konsepti ise funeral doom/death metal gibi bir tür yaptıklarını göz önünü aldığımızda hemen kestirilebilecek türden şeyler. Öfke, ıstırap, dünyadan ayrılış vb bir söz konsepti var. Böyle karanlık atmosfere zaten böyle ruhsal problemleri konu alan işler uygun olurdu.

Şarkı uzunlukları 7 ile 10 dakka arasında değişiyor. Çok uzun gibi görünebilir ama Funeral Doom grupları göz önüne alındığında aslında kısa bile olmuş diyebilirim.

Kayıt kalitesi ise gayet güzel. Bu tür gruplarda iyi kayıt ya da kötü kayıt gibi şeyler kullanılmaz aslında. Herşey gayet açık ve net. Fakat leş bir atmosfer ve dolayısıyla leş bir kayıt var aslında. Fakat aşırı yavaş tempoda çalındığı için leş bir kayıt bile olsa herşey zaten anlaşılıyor. Bu yüzden normal bir death metal ya da thrash metal kaydı gibi düşünmemek gerekir. Karanlık bir atmosferi gayet güzel bir şekilde ayarlamışlar. Bu yüzden gayet güzel bir kayıt demek yeterlidir.

Albüm kapağında ise çok ilginç göndermeler yapıyor. 2 tane el çıngırak benzeri bir şey tutuyor. Fakat tuttuğu ortam gayet ölümü çağrıştıran bir ortam. 2 elde birbirine bağlı şekilde duruyor. Ölümle yaşam bir arada ilerliyor; yaşamın başladığı yerde ölüm var gibi ilginç bir gönderme yapmaya çalışmışlar anladığım kadarıyla.

Peki bu grubu kim dinler? Kime tavsiye etmek gerekir? Bu grubun türü Funeral Doom türüne sahip olduğunu için zaten bu türü icra edende, dinleyende oldukça kısıtlı ve az. Bu grubu Doom/Death metal dinleyenler sevebilme olasılığı var. Bunun haricinde Funeral Doom sevenler zaten sevecektir. Winter, Asphyx, Coffins gibi grupları dinleyenler bir ihtimalki sevebilirler. Mourning Beloveth, Shape Of Despair, Esoteric gibi grupları dinleyenlerde sanırım baya çok fazla seveceklerdir.

Albümden şarkılar:










Related Posts with Thumbnails