23 Mart 2010 Salı

White Zombie (1932)



Sinema da zombi ve zombiciliğe yol veren ilk filmdir White Zombie.Tam manası ile bir klasiktir.

1932 yılın da dönemin ön de gelen yönetmenlerin den Victor Halperin tarafından çekilen film günümüzün gebeş zombilerini hava da kara da tokatlayacağı kesin.Gene dönemin senaristlerin den olan Garnett Weston senaryosu üstlenilmiştir.


Senaryo da aşkın daha ön plan da tutulması dönemin furyası ya da o zaman ki insanların en büyük korkuları sevdiklerine zarar gelmesi.Bulunduğumuz zaman için de bu tarz işler korku sinemasına sokuluyor ancak yüzlerine gözlerine bulaştırmaktan ileriye gidemiyorlar.

Bela Lugosinin de yer aldığı film paşanın da varlığı ile muhteşem bir hal almış.Korku karakterlerinin en gaddar,en insafsız ve zalimidir Bela Lugosi.Yer aldığı filmler de oyunculuğu ile çoğu zaman bütün her şeyin onu ne geçmiştir.

Zombi dünyasına açılan kapıyı bizlere aralayan bu film olayın temeline en saf halini bizlere göstermektedir.Vooddoo !!!


Afrika kökenli olan bu büyü tarzı köle ticareti ile haitti'ye sıçramış ve günümüzün modern dünyasında da halen varlığını devam ettirmektedir.Zombiciliğin aslı vooddoo büyülerin de yatmaktadır.Kişi yapılan formlun ayin ile uygulanması sonucu ölür ve gömülür.Kısa zaman için gömenler ya da kendi kendine mezardan çıkar ve yaşayan ölü haline gelir.

Bu tabir ilk olarak haiti de şeker kamışı tarlaların da çalışan köleler için kullanılmış hatta vooddoo ile zombi haline getirilip öle çalıştırıldıkları iddia edilmiştir.Filmin için de de bu vurgulanmıştır.


Konusuna gelince.

New york'tan haitti adalarına yolculuk eden 3 farklı kişi yol da tanışırlar.Madeleine ve Neil bu yolculuk esnasın da bir birlerine aşık olup evlenmeye karar verirler.3. şahıs olan Dr.Bruner evlilikleri konusun da onlara yol vereceğini söyleyerek evine davet eder.Ancak Bruner daha farklı planları vardır.Güzeller güzeli Madeleine ele geçirmek istemektedir.Kendi güçleri yetersiz kalınca.Mekanın en korkulan adamı olan Legendre sığınır.

Bela Lugosinin canlandırdığı Legendre karakteri ise mekanın en büyük şeker kamışı tarlası sahibi olan karanlık güçlerin efendisi ve Zombilerin hakimi bir karakterdir.Kısaca ölümüne kötü diye biliriz.



Dr.Brumer,kısa bir tartışmadan sonra Legendre ile anlaşmayı sağlar ve büyülü tozu alır.Büyü tozdan bir damla her şey için yeterli olacaktır.Düğün öncesi kızı ikna etmeye çalışır ancak yeterli olmaz.Çiçeğe döktüğü tozu kıza verir ve Madeleine kısa süre de zombie ye dönüşür.Legendre'nin daha önce de uyardığı gibi aşkın gücü ancak kızı kurtara bilir.Sevgilisi olan Neil kızın aşkından yanıp tutuşur ve her şeyi göze alarak kızı kurtarır.


1932 yılına göre gayet iyi çekimler ve yenilikler göze çarpar.Alfred Hitchcock daha önce ki yıllar da uyguladıklarının yaygınlaştığı bariz bir şekilde görülmektedir.

Klasik korku filmleri ve zombiciliğin ilk sinema yapıtı olarak ön plana çıkan White Zombie,Klasik tarz da ki yapıtları sevenleri oldukça tatmin edeceği kuşkusuz.



Lord magius/Haribo extreme culture aittir.
Related Posts with Thumbnails