21 Ağustos 2010 Cumartesi

Funebrarum - The Sleep of Morbid Dreams (2009)



Biz karanlık işlerin peşindeyiz, Morbid Angel-Incantation-Autopsy dedin mi dururuz orda yamuk yapmayız. Sonuna kadar bu işlere bakıcaklar da biz bu işlere bakmıycaz. Olmaz öyle şey.



Albümdeki Kadro:

Daryl Kahan - Vokal
Matt Medeiros - Gitar, Geri Vokal
Nick Orlando - Gitar, Klavye
Dave Wagner - Bas
Sean Eldridge - Davul
 
Albümdeki Şarkılar:
 
1. Perish Beneath
2. Grave Reaper
3. Beyond Recognition
4. Cursed Eternity
5. Incineration of Mortal Flesh
6. Nex Monumentum
7. Among the Exiled

Aslında yazıya başlamadan önce old school kavramına da bir açıklık getirmek lazım. Blogumuzun yazarı Boba nickli yazar pek karıştırıyor kafaları :) Efendim şimdi bizim old schooldan anladığımız böyle eli yüzü düzgün bir kaydı olan, haliyle davulu,gitarı,vokali net duyulan anlaşılan, gel gelelim böyle karanlık bir atmosfere sahip olan, Morbid Angel-Incantation-Autopsy benzeri bir kayda,atmosfere ve bu adamlardaki anlayışa sahip olan gruplar. Haliyle Unleashed, Dismember, Entombed vb bir çok işi old school olarak görüyoruz. Birde artık old school kavramından ayrı tutulması gerektiğine inandığım işler var. Ben bunlara zırzır fosil diyorum. Boba nickli yazarımızın pek merak saldığı, davulun-gitarın-vokalin anlaşılmadığı, böyle bir hamamın içinde eko ayarı en sona ayarlanmış şekilde, demirci ustası anlayışında bir davulcuya sahip olan ve genelde davulun zil seslerinden vokalin gitarın tam net anlaşılmadığı, gitarın çaldıklarının seçilemediği, vokal bağırıyo mu böğürüyo mu çığrınıyor mu pek ayırdına varılamayan, haliyle adamlar death metal mi yapıyor, thrash metal mi yapıyor, black metal mi yapıyor muamma bir noktaya gelen bir iş varsa, bu işlere zırzır fosil diyoruz. Bu zırzır fosil işini artık Old School kavramından ayırmak lazım gerek diyorum. Bu yolda ilk adımıda bu açıklamayla atıyorum.

Efendim grubumuz old school death metal grubu. Grup elemanları Evoken ve Incantation ilk vokali Craig Pillard'ın yeni grubu Disma'da çalan adamlardan oluşuyor. Haliyle bu amcalardaki karanlık işlere olan bağlılığıda kestirebilirsiniz.

Davulcu amca tam böyle old school death metalci kafasında gidiyor. Bol bol speed ataklar mevcut. Gel gelelim böyle gaz bir havada değil olay. Grup daha çok ağır tempo bir iş üzerine odaklanmış. Böyle iyice ağır ve karanlık bir atmosfer işine yoğunlaştığı için davulcu sürekli speed gitmiyor. Gel gelelim ağırdan bir old school death davulu çalmasına rağmen, müzik gaza gelince öyle bir speed işler geliyor ki kendinizden geçiyorsunuz. Uzun süredir beklediğimiz speed ataklar bunlar diyebilirsiniz. Davulcunun tuşesi falanda gayet çok güzel. Demirci ustası modunda baam güüüm girişmiyor davula. Gayet düzgün ve kondisyonlu bir şekilde çalmış.

Gitarcılar ise tamaman Evoken+Incantation atmosferinde bir işe uğraşmışlar diyebiliriz. Ağırdan aldıkları bölümlerde iyice karanlık bir atmosfer çöküyor. İçinize işletiyorlar karanlığı resmen. Gaz bölümlerde de yine karanlık ve gaz Incantation etkisinden söz edilebilir. Gitar tonlamaları vs gayet çok güzel. Karanlık işlerle bağımız büyük, ona göre iş yapmak lazım arkadaş demişler. Herşeyi bu yönde düzenlemişler. Sıkı bir çalışma olmuş. Gitar introlarından tutunda, ağır rifflere ve gaz rifflere kadar herşeyde karanlık atmosfer olacak anlayışı gözetilmiş. Klavye işinede girişilmiş fakat burda kullanılan klavye öyle sürekli girip duran klavyelerden değil. Morbid Angel misali böyle atmosferi karartmak için yer yer kullanılan bir klavye mevcut. Zaman zaman klavyeyle devreye girip iyice karartıyorlar ortalığı.

Vokalci Daryl Kahan amca Brutal Vokal ve Sick Guttural Vokal işlerine bakıyor. Vokalci Daryl Kahan amca Brutal Vokal için Deicide ve Immolation benzeri bir işe uğraşmış. Oldukça sağlam bir şekilde yapıyor ve uğraştığı işte başarılı olmuş diyebilirim. Dinlerken Brutal Vokal dediğin işte böyle olur arkadaş dedirtiyor. Vokalci Daryl Kahan amca Sick Guttural Vokal için ise Immolation tarzı Brutal Vokali iyice Hayvanileştirmiş, Gaddarlaştırmış. Sonunda da vokalci Daryl Kahan amca derin, kalın, güçlü, yıkıcı, biraz gurultulu ve söylediği sözlerin anlaşılır olduğu yapıda bir Sick Guttural Vokal ortaya çıkarmış. Immolation tarzı Brutal Vokallere yakın şekilde sözlerin anlaşılır olduğu ve derin, kalın, güçlü, yıkıcı, iğrenç Sick Guttural Vokal yapmak oldukça zordur. Hem Sick Guttural Vokal yapıp hemde söylediğin sözlerin anlaşılır olduğu bir vokal yapmak oldukça zor. Bu yüzden benzerine az rastlanır bir Sick Guttural Vokal diyebilirim. Bu yüzden Vokalci Daryl Kahan amcayı extradan tebrik ediyorum. Vokalci Daryl Kahan amca derin, kalın, güçlü, yıkıcı, iğrenç Sick Guttural Vokallerini insanın beynine balyozla kazık çakar gibi çakıyor. Çok etkili bir vokale sahip diyebilirim. Vokalinide o karanlık atmosfere özenle uydurmaya çalışmış. Gerek vokal partları gerekse okuyuş stili tamamen atmosfer düşünerek ayarlanmış diyebilirim. Daryl Kahan için Death Metal ortamlarının en Gaddar, en Piskopat, en Sick Guttural Vokallerinden birisi diyebilirim. Böyle Sick Guttural Vokalci dünyaya bir daha çok çok zor gelir. Daryl Kahan bu albümde gösterdiği Sick Guttural Vokal performansıyla dünyanın en Gaddar, en Piskopat, en Sick Guttural Vokalcilerinden biri olduğunu bana göre kanıtlamıştır. Amerikanın ve dünyanın en Gaddar, en Piskopat, en Sick Guttural Vokalcilerinden biri olduğunu düşünüyorum. Böyle Sick Guttural Vokalci çok çok zor bulunur. Böyle Sick Guttural Vokalci dünyada bir daha çok çok zor yetişir. Dünyadaki Sick Guttural Vokalciler içinde benim en sevdiğim, en beğendiğim Sick Guttural Vokalcilerden birisi diyebilirim. Tabi herkes böyle düşünmek zorunda değil. Herkesin fikrine saygı duyarım.

Albüm kaydıda old school death metal grubuna yakışır şekilde yapılmış. Yukarda da belirttiğim gibi Old School Death Metal grubu bu adamlar. Zırzır Fosil işi değil. Vokalide, gitarıda, davuluda, klavyeside gayet net anlaşılıyor fakat tamamen karanlık bir atmosfer var. Karanlık bir kayıt var fakat herşeyde temiz ve net olmuş.

Söz konseptine gelince böyle bir gruptan beklenilecek konsept bellidir zaten. Karanlık, ölüm, korku gibi öğeleri barındıran bir söz konsepti var. Old School Death Metal olayına sonuna kadar bağlıyız arkadaş demişler.

Albüm kapağıda söz konseptine uygun şekilde çizilmiş. Çizen kim bilmiyorum ama Karanlık bir mağrada iskeletler, örümcek ağları vb şeyler var. Karanlık ve korku öğelerini birleştiren güzel bir kapak olmuş. Old School Death Metal işlerine oldukça uygun bir kapak.

Sonuç olarak bakınca Daryl Kahan amcanın çok çok sağlam Brutal Vokalleri ve çok çok sağlam Sick Guttural Vokalleri, Karanlık atmosfere sahip Old School Death Metal müziği ve grup olarak Old School Death Metalci duruşu ve sağlam bir Old School Death Metal albüm kapağı göz önüne alınırsa çok çok sağlam bir iş olmuş diyebilirim. Bu grubu kim dinler dersek Old School Death Metal sevenler kaçırmasın derim. Evoken, Mourning Beloveth,Coffins vb Death/Doom Metal işlerini sevenlerin daha bir çok seveceğini düşünüyorum. Autopsy, Morbid Angel, Incantation, Unleashed vb işleri kovalarım ben diyorsanız bu gruba da bir bakmanızı tavsiye ederim.

Albümden Şarkılar İçin:







Related Posts with Thumbnails