2 Temmuz 2010 Cuma

Severe Torture - Slaughtered (2010)

Severe Torture son albümüyle geldi gelmesine ama iyi mi geldi kötü mü geldi tam anlam veremedim.

Grubun Elemanları:

Dennis Schreurs - Vokal
Thijs Van Laarhoven- Gitar
Patrick Boleij - Bas
Seth Van De Loo - Davul
Marvin Vriesde - Lead Gitar

Albümdeki Şarkılar:

1.Grave Condition
2.Unholy Misconception
3.Deride Jesus
4.Defective Fornication
5.Slaughtered
6.Feeding on Cadavers
7.Inferior Divinity
8.Incarnation of Impurity
9.To Relieve the Mortal Flesh of Pain
10.Swallowing Decay

İşin aslı albüm beklediğim gibi çıkmadı. Bu biraz iyi birazda kötü mü desem ne desem bilemiyorum. Adamlar Cannibal Corpse'ye benziyor denmesinden iyice bıkmış olacaklar ki yön değiştirmişler. Fakat bu sefer biraz leşlik yapıpta Suffocation ve Origin (US)'e benziyor dersem kızmazlar umarım :)

Davulcu yine aynı mantık kazıyor. Çift Krosların durmadığı, blastların sürekli döşendiği, önceki albümlere göre biraz daha karmaşık ve karışık atakların olduğu bir davul yapısı var. Suffocation'culuk olacakta davul böyle olmayacak. Böyle olmasa ters olurdu zaten. Davul tonlamaları gayet güzel. İyi ayarlamış adam. O yönüyle tebrik ediyorum kendisini. Önceki albümlere kıyasla biraz daha fazla teknik bir davul var diye düşünün. Temel özeti bu olayın.

Gitarlar başta da dediğim gibi Suffocation ve Origin (US)'i andırıyor. İlk şarkıda riffler girdiği gibi bir an Souls To Deny dinliyormuşum gibi hissettim. Öyle bi garip oldum. Sonradan vokal girinceye kadar tamam dedim olay başka. Dediğim gibi Riffler artık Cannibal Corpse vari Brutal Death Metal riffleri değil, Metal Arşiv adlandırması ile Suffocation vari Brutal Teknikal Death Metal denilen olayın rifflerinden oluşuyor. Grup teknikleşmiş demek en doğrusu aslında. Bildiğin karman çorman riffler mevcut. Almanyada ikamet eden Muhammed Suiçmez'in grubu Necrophagist tarzı Progresifliğe kaçan Death Metal olayınada böyle ramak kalmış gibi duruyor. Hani olayı biraz daha teknikliğe vursalar, artık Decrepit Birth 2. albümü, Necrophagist vb. gruplardaki gibi karman çorman progresif death metal olayına dönecekmiş neredeyse. İyikide dönmemiş. Siler atardım öyle olsa diyerek kritiğe devam ediyorum. Gitar tonlamaları iyi. Özenle hazırlamışlar. Madem bir değişim geçirecez eski mantık olmaz. Biraz daha oynamak lazım demişler. İyide etmişler.

Vokalci amca bir önceki albümdeki gibi Corpsegrinder vari brutal vokal olayına girmemiş. Bu sefer azcık daha guttural vokal olayına kaymış. Ama brutal vokalden de kopmamış tabi. Tahmini olarak Suffocation'un Effigy of the Forgotten albümündeki Sick Guttural Vokal ile Pierced From Within albümündeki Sick Guttural Vokalin tam böyle orta noktasını düşünüp, o orta noktadan azıcık Pierced From Within'e doğru kayın. İşte oralarda bi yerde adamın Sick Guttural Vokali diyelim :) Bu grubun bir vokalcisi sağlam kalıyor. Amca güzel döşemiş. Olaya uygun okurum demiş. Yok öyle bizde yamuk demiş. Grubum Sick Guttural Vokal yapmamı istiyorsa Sick Guttural Vokal yaparım.Brutal Vokal yapmamı istiyorsa Brutal Vokal yaparım. Her işte varım ben diyor adam. Elemanlar haco bu işe eski albümlerdeki gibi Sick Guttural Vokal gitmez, Brutal Vokalde gitmez. Bi arasını bulursun sen artık, aslansın, kralsın, yaparsın demişler. Amcada bulmuş arasını döşemiş geçmiş. Özet olarak benim gördüğüm olay bu. Çok sağlam döşemiş ve çokta uydurmuş. Vokalci yeniden Sick Guttural Vokal işlerine geri döndüğü için işin aslı ben daha çok sevdim. Bence daha güzel bir iş olmuş. Bu adam Sick Guttural Vokal olayını çok güzel yapıyor. Bu albümdeki Sick Guttural Vokallerine baktığımızda, Feasting On Blood ve Misanthropic Carnage albümlerinde yaptığı Sick Guttural Vokallerle aynı Sick Guttural Vokallere rastlamak mümkün. Tamamen aynı Sick Guttural Vokalleri yapmıyor tabi. Bu albümde daha farklı bir Sick Guttural Vokal stili geliştirmiş. Fakat arada sırada Feasting On Blood ve Misanthropic Carnage albümlerinde yaptığı Sick Guttural Vokalleride yapıyor. Haliyle daha bir güzel oluyor. Vokal çeşitliliği oluyor. Müzik renkleniyor. Albümdeki en güzel bölüm Vokal bölümü diyebilirim. Çok çok sağlam Sick Guttural Vokaller var. Sonuç olarak bakacak olursak vokalci Dennis Schreurs için Brutal Death Metal ortamlarının en Gaddar, en Piskopat, en Sick Guttural Vokallerinden birisi diyebilirim. Böyle Sick Guttural Vokalci dünyaya bir daha çok çok zor gelir. Dennis Schreurs özellikle bu albümde yaptığı Sick Guttural Vokaliyle ve gösterdiği Sick Guttural Vokal performansıyla dünyanın en Gaddar, en Piskopat, en Sick Guttural Vokalcilerinden biri olduğunu bana göre kanıtlamıştır. Hollandanın ve dünyanın en Gaddar, en Piskopat, en Sick Guttural Vokalcilerinden biri olduğunu düşünüyorum. Böyle Sick Guttural Vokalci çok çok zor bulunur. Böyle Sick Guttural Vokalci dünyada bir daha çok çok zor yetişir. Dünyadaki Sick Guttural Vokalciler içinde benim en sevdiğim, en beğendiğim Sick Guttural Vokalcilerden birisi diyebilirim. Tabi herkes böyle düşünmek zorunda değil. Herkesin fikrine saygı duyarım.


Kayıt kalitesine gelince Severe Torture açısından en sağlam kayıt denilebilir. Özenle uğraşılmış, temizlenmiş, Parlatılmış :) Parlak kayıtta yokum, Old School işlerde varım diyenler bu kaydı beğenmeyecektir muhtemelen. Gel gelelim temiz kayıt olsun arkadaş, ne çalıyo ne oluyo anlaşılsın diyenlerde pek sevecektir.

Söz konsepti olarak bir geri dönüş yaşanmış. Eskiden gore, şiddet, vahşet vb konular işlerlerdi. Sonradan bi karanlık havalar, toplumsal işler vs bi garip yerlere kaydılardı. Şimdi haco bu böle yürümüyo. Su akmıyo bu şekil. Değişelim yine demiş olsalar gerek ki yine Gore işlerine geri dönüş yapmışlar. Kasapcılık vs anlatıyorlar. Şarkı uzunlukları 3-4 dakika arasında değişiyor.

Albüm kapağı gayet hoş olmuş. Severe Torture'un en iyi kapağı diyemem. Fakat gore konseptine döndüklerini hemen belli etmiş. Kesilmiş kafa tasları, bi garip ucube şeyler, kesilmişte koyulmuş bir yere. Arkada asılmış ya da kesilmeye hazır cesetler. Bilindik gore temaları var.

Sonuç olarak baktığımda ise daha iyi ya da daha kötü demek istemiyorum. Daha farklı olmuş diyeyim. Severe Torture Cannibal Corpse benzediği oranda güzeldi diyenler sevmez. Eskiden Cannibal Corpse'a benzerdi sonra değiştiler İsveç Death oldular o zamanları iyiydi diyenler hiç mi hiç sevmez. Suffocation, Origin (US) gibi işlere döndü, daha teknik oldu, daha karmaşık işlere girişti, haliyle dahada prof oldu vs diyecek olanlar ise bayılır bu albüme. Kararı siz verin diyorum.

Albümden şarkılar için:



Related Posts with Thumbnails