28 Mayıs 2011 Cumartesi

Panic in Year Zero ! (1962)




Yarı kurgu olsa da Post-Apokaliptik ve Post-Nükleer senaryolar insan oğlu için gerçeğe en yakın felaket senaryosu olduğu kesinlikle tartışılmaz bir durum.

Soğuk savaşın sen sıcak yıllarında bir çok nükleer saldırı alarmına geçip haftalarca sığınaklar da yaşamış olan amerikan halkı için en iyi hisseden de onlardır.Daha sonra ki yıllar da cernobil ve geçtiğimiz aylar da Japonya da yaşanan depreme bağlı olarak nükleer sızıntı tüm dünyaya bu gerçekliği bir daha tüm çıplaklığı ile gösterdi.

Meşhur oyuncu Ray Milland'ın oynayıp ve yönetiği buz gibi filmde Jaen Hagen,Frankie Avalon ve Mary Mitchel eşlik ediyor.

Ward Moore'nin yazdığı Lut ve Lut'un kızı aldı kitaplardan esinlenerek senaryosu oluşturulan film kesinlikle hollywood yapımlarını tokatlayacak bir B-movie.

Sıradan başlasa da ilk çeyreği atlatıldıktan sonra nefes kesen bir hal alan hikaye kesinlikle oldukça gerçekçi.

Sabahın erken saatlerinde evlerinden ayrılıp L.A dışında kamp yapmak için yola koyulan Baldwin ailesi yolda beklenmedik bir ışık patlamasıyla karşılaşırlar.Sabah ilk saatlerinde olan bu ışık patlaması ve radyo yayının kesilmesi aileyi şoka sokar.Arkalarına bakıp gördükleri devasa nükleer mantarı gördükten sonra gözlerine inanamazlar.




Derhal acil durum duruma geçen aile ilk baş durumun ciddiyetini kavramaya çalışırlarken kendilerini buldukları karmaşa ortamında ilkel insanlar gibi savunmaya başlarlar ve tarih öncesinden kalma bir mağaraya yerleşirler.artık tarih 0.0.0 göstermektedir.



Mercury Monterey marka kullanan aile daha sonra ki yıllarda gelecek olan post-apokaliptik projelere esin kaynağı olmuş ve motorize nın böyle durumlardaki öneminin bir nevi simgesi haline gelmiştir.Tabi benzin yettiği kadar.

Filmde bir diğer dikkat çekici olay ise Ray Milland'ın psikolojik yaklaşımı.İnsan davranışlarından yola çıkarak olayın odak noktasını kıyamet olarak değil de insan olarak belirlemesi benzer bir durum anında eğer hayatta kalırsak ne gibi bir durumda olacağımızı rahatlıkla gözlemleyebiliriz.

Fantastik yaklaşımdan uzak olan tamamen gerçekçi bir yaklaşımla beyaz perde de izleyenlerin kanını donduran Panic İn Year Zero! kesinlikle türünün diğer filmleri gibi görülmeye değer.




Lord magius/Haribo extreme culture aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails