20 Mart 2011 Pazar

Goodfellas (1990)

Free Image Hosting

Hazır bikaç yazıda Martin Scorsese paşaya saygılarımızı sunmayı adet haline getirmişken adamın belki de en klas, en başarılı en gercekçi filmi olan GOODFELLAS ya da memleketimizdeki bilinen adı ile SIKI DOSTLARI yazmamak elbette olmazdı.

Bir sinema filminde aksiyon biraz da heyecan arayan her seyircinin en beter ihtimalle sevebileceği en iri ihtimalle de aynen bizim gibi hastası olacağı; argo ve küfürlerin gırla duyulduğu, fonda çalan müzikleri ile o plağın dönemini çok klas sekilde hissettirebildiği, gangasterlerin de sadece adamları vurmak kesmek gibi şeylerin haricinde şakalaşıp makara kukara yapabildiğini gördüğümüz pek te çalışma beyaz perde alemlerinde yok maalesef.
Böylesine güçlü, bariz ve net tarz sahibi karakter oyuncuları arasında çok süpriz isimler belki de bikaç dakkalığına birkaç sahnede tanık olacaksınız.
Böyle güçlü kadro ancak Scorsese dayıya nasip olmuş işte.

Free Image Hosting
Görgüsüz, kaba saba, ucuz, sahtekar, iki yüzlü ancak kural kaide nedir? racon nedir? nerede nasıl davranılır?? vb bazı kuralları içselleştirmiş bir avuç it kopuk italyan asıllı amerikan kenar mahallesindeki bitirim tipin arasına daha çocuk yaşlarda karışmış; önceleri ayak işlerini yapmış ama sadakat ve ketumluğundan zerre ödün vermemiş irlanda menşeili bir hırtolozun ortak yaşam hikayelerini, nasıl da adam dövdüklerini ve haraca bağladıklarını bununla beraber en önemlisi; kaba kuvvete binayen bazı çakallıkların da ne kapılar açabildiğini elbette Martin Scorsese gibi bir yönetmenin kurgusu ile izlemenin tadını alacağınız bir çalışmadır bu film..
Filmdeki kadro aynen şöyle:

Yönetmen: Martin Scorsese

Robert De Niro ... James 'Jimmy' Conway
Ray Liotta ... Henry Hill
Joe Pesci ... Tommy DeVito
Lorraine Bracco ... Karen Hill
Paul Sorvino ... Paul Cicero
Frank Sivero ... Frankie Carbone
Tony Darrow ... Sonny Bunz
Mike Starr ... Frenchy
Frank Vincent ... Billy Batts
Chuck Low ... Morris 'Morrie' Kessler
Frank DiLeo ... Tuddy Cicero
Henny Youngman ... Himself
Gina Mastrogiacomo ... Janice Rossi
Catherine Scorsese ... Tommy's Mother
Charles Scorsese ... Vinnie

Free Image Hosting

Efendim kısaca filmdeki hadise şudur:

Henry işci bir ailenin cocuğudur, çok asabi ama ailesine de bağlı, dürüst bir işçi babanın evladı olmayı daha toy yaşlarda bile içine sindirememiş gözü çok yükseklerde olan bir gençtir.
Free Image Hosting
Gözü çok da yükseklerde değildir esasen, hemen karşı kaldırımda taksi durağında takılan italyan menşeili, iri kıyım iyi giyimli ve kolay yoldan mangır kazanmayı profesyonel meslek haline getirmiş belinde silahsız wcye dahi gitmeyen adamlara bakıp iç geçirmekte bir gün yanlarına yanaşmayı düşlemektedir.
Free Image Hosting
Bir dizi tesadüf sonucu çeteye girmeye başarır, henüz sakalları bile bitmemiş bacaksız denecek yaşta olduğu için götür getir ayak işleri ile iştigaldeyken tüm ağır abilerle de tanışır ve onlara kendini sevdirir.

Bazı kendinin de şanslı olmasından kaynaklı badireyi yüzünün akı ile atlatıp kimseyi okumaması kimseyi ispiyonlamaması sayesinde çeteye olan sadakati ödüllendirilir ve kendisine bazı sorumluluklar verilir.
Bunları da başarı ile sonuçlandırdığında yeraltı suç dünyasının sayılı zenginlerinden birisi olmuştur.
Free Image Hosting
Kasırgalı evliliği ve metresleri, kolay yoldan biraz da vandavalca tarzı yüzünden semtinde korkulan birisi de olmuştur.
Ancak bu görkemli günler fazla da sürmez, bir gün kodesi boylarlar, hem de çetenin tüm ağır topları aynı anda aynı koğuşa düşerler..

Kodesteyken bile dışarıdaki kuryeleri ve adamları sayesinde işleri yürüten daha çok kapalı bir yerde yiyip için kumar oynamakla sorumlu tipler gibi paşa paşa günlerini doldurup eskiden de hızlı ve gaddar şekilde gene yeraltı dünyasına bulaşırlar.
Ancak bu kez işin içinde uyuşturucuı bilumum madde ticareti de karışınca işe FBI gibi hükümete hizmete hayatını adamış tiplerle yüz göz olmak zorunda kalırlar.
Buruna doldurulan sınırsız miktarda kokain ve kendine aşırı güven neticesi hatalar ardı ardına gelir, çete içinde "her koyun kendi bacağından aga" mantığı da peydah olunca tüm işler taklaya gelir ..

Mafya içindeki hesaplaşmalar neticesi kaybedilen çete üyelerine bir de Henry nin polise enselenip gizli tanık konumunda çete hakkında itirafları sıralaması ve gene tanık koruma programından faydalanıp başka bir kimlikle kendisi ve ailesini başka bir eyalete taşıması ve çok daha sessiz sakin mütevazi bir hayatı tercih etmesi ile de film ya da bu şaheser son bulur ..

İşte filmden kimi kare ve sahneler:

Free Image Hosting
Free Image Hosting
Free Image Hosting
Free Image Hosting
Free Image Hosting





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails