23 Ocak 2011 Pazar

Dylan Dog Kimdir ?



2011 senesinde gösterime girecek çizgi roman uyarlamaları içerisinde Fumetti (İtalyan çizgi romanı) severlerin bekledikleri bir film de yeralıyor. “Dylan Dog: Dead of Night” adını taşıyan İtalyan yapımı film 18 Mart 2011′de İtalya’da gösterime girecek. Film şimdiye kadar sadece Rusya’da gösterime girebildi (26 Ekim 2010). Amerika’da ise Mart 2011 içerisinde gösterime girmesi bekleniyor.
“Dylan Dog: Dead of Night” filminin teaser posteri bu hafta içerisinde yayınlandı.


İtalya’da Ekim 1986′da Sergio Bonelli yayınları tarafından yayınlanmaya başlanan Dylan Dog’u yazar Tiziano Sclavi yaratmıştır. Çizimleri ise Angelo Stano’ya aitti. İtalya’da halen en çok satan çizgi romanlar arasında yeralan Dylan Dog çizgi romanları ülkemizde de yayınlanmaya devam etmektedir. (Dylan Dog’un ülkemizdeki yayın tarihçesi ile ilgili Lami Tiryaki‘nin Altın Madalyon forum sayfasına yazdığı açıklamayı okumanızı tavsiye ederim).


Kabuslar dedektifi lakaplı Dylan Dog’un maceralarında bazı “olmazsa olmazlar” vardır: gerçeküstü olaylar yaşanacak (paranormal), Dylan Dog aşık olacak ve yardımcısı Groucho anlamsız espriler yapacak!Dylan Dog’un bu hareketli maceralarında yaşadıklarını özetleyen “Benim Adım Dylan Dog” isimli bir kitap da yayınlanmıştır (bugün bu bilgiyi benimle paylaşan İlke Keskin’e teşekkür ederim). Oğlak Yayınları’nın 2001′de çıkardığı kitabın tanıtım yazısı: “Ödlek bir playboyun hayatı ve kahramanlıkları. Yanlızca İtalyada her ay çıkan sayısı tam 1 milyon adet basılıp satılıyor. Yeni basımları, yeni ciltleri ise cabası…

Kim bu son on yılda dünyanın en çok satan Umberto Ecoya bile Günlerce hiç sıkılmadan Kitabı Mukaddes, Homeros ve Dylan Dog okuyabilirim dedirten çizgi roman kahramanı? Bu sorunun en ayrıntılı yanıtı bu kitapta: O, kabuslar dedektifidir, yakışıklı ve sempatiktir, mükemmel bir aşıktır ama kronik bir depresif ve insansevmezdir. Oidipus kompleksinden, Peter Pan sendromundan, uykusuzluktan ve karabasanlardan şikayetçidir. Siyasal açıdan genellikle solda hatta çoğu kez toptan anarşisttir. Feministir. Hayvanseverdir. Irkçılardan nefret eder. Politikacılara ise yalnızca küfreder. Ona müşteri olacaksanız dikkat edin: Erkekseniz, maceranın sonunda öleceğinize, kadınsanız, yatağına gireceğinize emin olun. Çünkü 51i esmer, 58i sarışın, 4ü kızıl 113 kadınla seviştiğini de bu kitapta göreceksiniz.

Karşımızda, gösterişle iyilik arasında asılı yüzüyle her zaman okurlarının kalbine ulaşmayı başarmış, sıradışı bir çizgi roman kahramanı var : Dog. Dylan Dog.”


Tahmini bütçesi $20 milyon olan “Dylan Dog: Dead of Night” filminde Dylan Dog’u Brandon Routh canlandırıyor. “Superman Returns” filminde Superman’i canlandıran Brandon Routh’un görsel olarak Dylan Dog ile benzerliğini ben pek göremedim.




Dylan Dog karakteri 1994 senesi İtalyan yapımı “Dellamorte Dellamore” filminde de karşımıza çıkmıştı. Tiziano Sclavi’nin bir romanından uyarlanan filmin baş kahramanının adı Dylan Dog değildi ama filmin genel akışı içerisinde Dylan Dog’u karşımızda görüyorduk. Filmin en önemli sürprizi ise Dylan Dog’un esinlenildiği İngiliz aktör Rupert Everett’ın (aşağıda sağda) başrolde yeralmasıydı.

Dylan Dog Movie- Dead Of Night


kahramanlarsinemada.com aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails