9 Aralık 2009 Çarşamba

The Birds (1963)



İnsanoğlu yeryüzünde ki en ilkel korkulara sahip olan varlıktır.Kuşkusuz zaman ilerledikçe insanoğlunun korkuları sadece şekil değiştirmiştir.

Bir zamanlar ağaçlarda ve mağara da uyuyan atalarımızın en başlıca korkusu vahşi hayvanlara yem olmak iken,modern yüzyıl diye adlandırdığımız şu çağda ise bizler uykuya dalmadan önce gene can sağlığımız ile alakalı farklı korkulara düşeriz.Şekil değişe bilir ancak amaç aynıdır.

1963 yapımı Korku ve Genel sinemanın en çarpıcı örneğidir THE BİRDS.

Alfred Hitchcock paşanın kuzey kaliforniya da geçirdiği bir tatil sırasında gazete de ki Kuşlar İnsanlara saldırıyor başlıklı haber ve Daphne Du Maurier'ın bu konu hakkında ki kısa hikayesinden yola çıkarak bu baş yapıtı çekmiştir.


Başrolde yer alan güzeller güzeli Tippi Hedren'ın ilk sinema filmi.Böylesine zor bir filmde muhteşem bir oyunculuk çıkarmasının ardından kesinlikle Alfred paşanın dehası yatıyor.Şöyle ki Filmde yer almasını istediği Tippi Hedreni bir gün akşam yemeğine davet eder.Yemek esnasında filmden konuşurlar.Ve genç bayanın beklemediği bir anda Alfred paşa ve aynı masada bulunan eşi kafeslerden sürülerce kuşu salıp odayı terk ederler.Böylece Hedren de ömür boyu taşıyacağı bir kuş fobisi başlar.Böylece filme ayrı bir gerçekçilik yerleşir.

Alfred paşanın bir başka kendine has yöntemi ise o tarihe kadar sanırım ilk kez yapılan montaj yöntemidir.Aslında film içinde sadece 2 tane kuş yer almaktadır.Bunlar ise kafesteki muhhabet kuşlarıdır.Filmi çekmeye başlamadan önce çesitli kuş sürülerinin belgesel tarzında çekimleri yapılmış ve ardından filmin üstüne montajlama gerçekleştirilmiştir.


Konusuna gelince:

Zengin, güzel ve şımarık bir genç kadın olan Melanie Daniels (Tippi Hedren), San Francisco’daki bir evcil hayvan dükkânında yakışıklı ve ilginç biri olan avukat Mitch Brenner (Rod Taylor) ile tanışır. Melanie, Mitch'in bu dükkânda ona oynadığı küçük oyuna kızsa da ondan hoşlanır. O gün Mitch'in, kızkardeşinin doğum günü için aradığı fakat bulamadığı kuşları satın alır ve bunları hediye olarak Mitch'in Pasifik kıyısındaki küçük bir kasaba olan Bodego Bay'deki evine götürmeye karar verir. Kasabadaki hayat ilk başlarda Melanie'ye normal gözükse birkaç gün sonra kasaba ve çevresindeki kuşlar tuhaf davranmaya ve sebepsiz bir şekilde insanlara saldırmaya başlar. Kuşların saldırıları kısa bir süre içinde ölümcül olacak, insanlara yaptıkları saldırılar sertleşecektir. Zira bir çiftçinin evinin camını kırarak içeri girer ve çiftçiyi gözlerini oyup öldürürler; keza Melanie'nin tanıştığı genç kadın da onların kurbanı olacaktır. Her türden kuşun yarattığı bu olaylar karşısında korkan ve ne yapacağını bilemeyen kasaba halkı kafesteki kuşlar gibi evlerine, dükkânlarına sığınır ve bir anlamda içeride hapis kalırlar.

Filmin asıl en vurucu öğesi doğanın insanoğlundan intikam almasıdır.Hatta bunun için bir araya gelmesi olanaksız olan kuş türlerinin ortak hareket ederek saldırdığı görülmektedir.


Vizyona girdiği günden bu yana kadar izleyenlerin en derin korkularını uyandıran The Birds defalarca izlensede aynı etkiyi yaratmakdadır.İşin aslı Alfred Hitchcock'un hemen her filminde olduğu gibi The Birds'te de yine bilinç altının en el değmemiş korku ünsürlarını göz önüne sermesidir.Diğer bir açıdan film boyunca asla bilemeyiz kuşların neden insanlara saldırdığını.Bu da paşanın en belirgin özelliği olan şüpeciliğin getirisidir.

İnsan ile kuş arasında olan bir dostluk olduğunu iddaa ediyorsanız.The Birds filminden sonra bunu bir daha gözden geçirmenizi tavsiye ederim.



Lord magius/Haribo extreme culture aittir.
Related Posts with Thumbnails