6 Şubat 2010 Cumartesi

Jaws



1975 ve sonrasındaki yıllar, o tarihlerde bu filmi ve akabinde gelen seriyi izleyen kücük cocukların hayatlarının düzüldüğü, denize girme ve yüzebilme cabalarına sekteye vurulduğu yıllardır aynı zamanda.

Hatta bununla da kalmaz filmin etkilerinin kötülüğü, insanların toplu halde histerik bir ruh haliyle takımlar kurarak en az 12 13 gemi ile açılarak köpek balığı özellikle Büyük Beyaz ( Great White ) cinsinin hunharca avlaması ile işin boyutu neredeyse hayvanların yok olma safhasına değin ulaşmıştır.

En azından bu ilk filmin yönetmeni Steven Spielberg denen şahıs da seneler sonra yaptığı bir röportajda itiraf etmiştir ki yediği bok başarılı ama bir o kadar da sarsıcı alt üst edici olmuştur bu yaşamın sürmesi için..

Neyse, beyaz perdenin efsanelerinden birine odaklanalım,
sene olarak 1975 olduğunu düşünürsek jaws türündeki nadir kvlt filmlerden birisidir bunu itiraf etmek lazım.
Gerek kurgusu gerekse o dönemin zorlayıcı ve devrim niteliğindeki efektleri gerek ise fon müziğinin bir albüm olarak da ustaca icra edilmiş olması, hattı zathında başka filmlerde bir varlık gösterememiş kadroyu unutulmazlar arasına soktu.

Madem bahsettik, yazalım hemen kadroyu:


Roy Scheider ... Chief Martin Brody
Robert Shaw ... Sam Quint
Richard Dreyfuss ... Matt Hooper
Lorraine Gary ... Ellen Brody
Murray Hamilton ... Mayor Larry Vaughn
Carl Gottlieb ... Meadows
Jeffrey Kramer ... Hendricks (as Jeffrey C. Kramer)
Susan Backlinie ... Christine 'Chrissie' Watkins
Jonathan Filley ... Cassidy
Ted Grossman ... Estuary Victim
Chris Rebello ... Michael Brody
Jay Mello ... Sean Brody
Lee Fierro ... Mrs. Kintner
Jeffrey Voorhees ... Alex Kintner
Craig Kingsbury ... Ben Gardner

Hikayesine gelirsek,

Kısacası sakin bir deniz kıyısındaki tatil kasabasında oldukça büyük ve insana saldırmayı görev adletmiş bir köpek balığı belirir.
Önceleri kasaba yönetici ve halkı pek de ciddiye almaz emme şerif durumdan cok rahatsızdır.
İçgüdüleri polislik sorumluluğu ile bu işin daha cook dallanıp budaklanacağını fısıldar ve herkesi harekete geçirmeye başlar.


Önce daha ufak capta gariban bir köpek balığının yakalanması da şerifi rahatlatmaz, icgüdüleri ona fısıldamakta hatta haykırmaktadır, bu haltları yiyen canavarın bu balık olamayacağı hususunda..


Ve netekim haklı da çıkar.. Canavar kindar biraz da zeki hayvanı avlamak için ufak bir ekip kurup gece gündüz arama pahasına balığın peşine düşerler.

Ekipteki esas avcı ve özellikle köpek balığı parçalamakta iddialı racon kişi ile önce sürtüşse de şerif işin ucunda yaşam tehlikesi olduğunu düşünüp alttan alır ve balığı yakalamaya odaklanır. Ama ne var ki balık sıradışı zeka belirtileri bi takım kurnazlıklar gösteren bişey cıkar ve şerifle hiç de adil olmayan bir durumda denizin ortasında yarı yarıya batmış okyanus suyunda tanışırlar ..

İlgili diğer sitelerde yazdığı üzere film okyanusa kıyısı olan bir yerde tam da denizin içinde çekilmiş o dönemin efekt ustaları olabildiğince gerçeğe benzer ama bi o kadar ürkünç kocaman dişleri olan bir köpek balığı dizayn etmek için ciddi mesai saatleri hatta günleri harcamışlar ve ortaya çıkana bakarsak emellerine de kısmen ulaşmışlar, tam bir kocaman 400 kişilik ekip olarak.




Hatırı sayılır bir bütçe ile gerçekleşen film cok ses getirdi sıkı gişe hasılatı ve tv kanallarından da ilgi alaka gördü ki seri halinde tam 17 adet jaws ve türevi film ve dizi çevirilmiş.




Related Posts with Thumbnails