9 Nisan 2016 Cumartesi

Heavy Metal’in Korku Sinemasıyla Buluşması: Deathgasm (2015)

   


   Yaşadığımız çağın insanlara en büyük hediyesi korku filmleri ve Heavy Metal. Gündelik hayat içinde maruz kaldığım diğer müzik türlerini duydukça İyi ki METAL dinliyorum diye haykırdığım çok oldu. Eğer olmadık bir yerde iyi ki metalciyim diye bağıran birini işitiyorsanız bilin ki o benim.


   Post-Modernite’nin getirisi olan bütünlükten kopuk parçalarla bir diğer değişle ötekiyle ilgileme sürecinde Metal dinleyicilerini konu alan belgeseller, makaleler ve filmler son 10 yıl içinde artış göstermektedir. 1980’lerden itibaren toplumlar tarafından öteki konumuna atılan korku sineması, işlediği öğeler ve ele aldığı temalarla Metal’in birçok türüyle denklik içindedir. Ancak bu iki farklı sanat türünün bir diğer denkleştiği özelliği ise şuursuz eğlence anlayışlarıdır. Jason Lie Howden, Deathgasm’da bu şuursuz eğlenceyi beyaz perdeye yansıtmıştır.



   Yeni Zelandalı sinemacı Jason Lie Howden, Hollywood filmlerindeki büyük bütçeli fantastik ve süper kahraman filmlerinde görsel efekt geçmişi olan bir isim. Deathgasm, görsel efekt ve geçiş animasyonları bakımından doyurucu bir film. Oyuncu kadrosunda ise Milo Cawthorne, James Blake, Kimberley Crossman gibi Yeni Zelandalı oyuncular yer almakta.

Antipodean Splatter geri mi dönüyor?

   Bad Taste, Brain Dead, Dead Alive, Black Sheep, Wyrmwood ve şimdi de Deathgasm, Okyanusya bölgesinden çıkan, Evil Dead etkisindeki splatter yapımlar olarak kara komediyi ve vahşeti bir arada sunmasından dolayı 1980 korku sinemasına ‘‘kötü tat’’ katmışlardır. Özellikle Wyrmwood (2014) ve Deathgasm (2015) gibi iki yeni filmle yeniden bir sıçrayış gösterme ihtimali olduğunu dile getirmek yanlış olmaz. Deathgasm’ı özelinde ele alacak olursak, filmin ikincisinin çekilecek olması Antipodean Splatter filmlerinin tekrar yükselişe geçeceğine dair izler olabilir.


 Çelik Kardeşliği

   Meth bağımlısı bir annenin çocuğu olan genç metalci Brodie, annesinin akıl hastanesine yatırılması sonucu muhafazakâr akrabalarının yanına taşınmak zorunda kalır. Yeni bir şehir, yeni okul ve insanlar arasında yalnızlık çeken Brodie, kendi gibi metalci olan Zakk ile tanışmasıyla olaylar başlar.

Filmde kullanılan müzikler ise Metal’in ne olduğuna dair alışıla gelmiş klasik grupların dışına çıkarak, gerçek Metal tarzında yeni gruplara yer vermiştir. Bu gruplardan bir kaçı ise Midnight, Skull Fist, Nunslaugther, Beastwars gibi isimler. Detaylı soundtrack listesine ise buradan ulaşabilirsiniz. 



   Öncelikle şunu söylemeliyim ki eğer metal sizin için bir yaşam biçimi değilse Deathgasm size pek bir şey ifade etmeyecektir. Farklı karakterdeki birçok insanın birbirlerine sadece dinledikleri gruplardan dolayı saygı duyması, giyim kuşamlarıyla toplumun her kesiminden farklı oluşu filmde oldukça iyi yansıtılmıştır. 

Heavy Metal’in yükselişi olarak adlandırabileceğim 1980’lerin başında dünyanın dört bir yanına hastalık gibi yayılan liberal muhafazakârlığın cadı avına dönüştürdüğü Heavy Metal ve Korku filmleri, bu filmdeki birliktelikleriyle yıllar sonra yaşlı cadı Margaret Thatcher’ın mezarına zebani gibi çökmüşlerdir.


Lord magius/ Haribo extreme culture aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails