2 Eylül 2015 Çarşamba

La coda dello scorpione aka The Case of The Scorpion's Tail (1971)







''Seni görmek için ölüyorum''-Lisa Baumer-

Sarı filmler,Giallo Filmleri ya da katil kim filmleri ? ne diye adlandırıyorsanız adlandırın bir döneme damgasını vurmuş olan bu filmler,hem anlatı olarak hem de getirdiği anlayış olarak günümüzde hala heyecan yaratmaktadır.

Bu tarzın yarattığı önemli kırılma ise Amerikan sineması ve Angolo-Saxon sınıflandırma sistemlerine göre bir  tanıma uymayarak başlı başına bir tarz olması olmuştur. Tabi ki bu duruma rağmen biçimsel ve tematik  olarak net bir biçime sahiptir.


1971 yapımı The Case of the Scorpion's Tail, Giallo türününe giriş için ideal yapımlardan biri. Sergio  Martino'nun yönetmenliğini yaptığı filmde George Hilton,Anita Strindberg,Luigi Pistilli gibi türün önemli oyuncuları yer almakta. Filmin senaryosunu ise Eduardo Manzanos Brochero üstlenmiş. Sergio Martino ve Eduardo Manzanos Brochero bir çok filmde birlikte çalışmışlar.Tabi senaryosu ve çekim dehası dışında filmi zirveye çıkartan bir diğer önemli nokta ise  Bruno Nicolai'nın üstlenmiş olduğu müzikler. Nicolai'nin filmler için yaptığı besteler korku sineması ve müzik kullanımı arasındaki bağı bir üst noktaya taşıdığı inkar edilemez.

                   

''Bir komedi veya trajediye gerçekten çok uygun... Öyle değil mi?''-Lara Flokaris-

Her Giallo kuşkusuz bir puzzle kutusuna benzer. Filmde olaylar bulutu önümüzde bir yığıntı halindedir  ve yönetmen tek tek parçaları birleştirirken, izleyiciyi de içine alarak sonunda ortaya çıkacak tabloyu tahmin etmeye zorlar. The Case of the Scorpion's Tial'de tam da böyle bir filmdir. Talihsiz bir uçak kazası, 1 milyon dolarlık bir miras, yabancı bir ülke,ihtiraslı kadınlar,ihtiraslı erkekler,çarpık ilişkiler zinciri ve cinayetler.

Bir çok Giallo filminde mirasın ya da ortada dönen paranın uğruna cinayetler işlendiğini görebiliriz.

Ancak Sergio Martino'nun The Case of The Scorpion's Tail filminde para, ekonomik sınıf çatışmalarını temsil eder. Sorunsuz bir hayat sürmek uğruna ahlaki ve manevi düzenleri çökmüş bir grup insanın hikayesidir.

''Bir canavara göre etkileyici bir gülümseyiş!''-Cleo Dupont-

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails