14 Ekim 2014 Salı

Les Raisins de la Mort akaThe Grapes of Death (1978)





The Grapes of Death,Jean Rollin'in ilk zombi denemesi olması dışında furyanın yükselişe geçtiği yıllara denk düşen bir yapım.Filmin çıkış noktası ise oldukça ilginç.Filmin prodüktörü Claude Guedj filme yatırım yaparken başta Jean Rollin'e doğal kıyamet temalı bir film önerisiyle geliyor ancak bütçe yetersizliğinden dolayı Jean Rollin bir zombi filmi çekmeyi telif ediyor,bunun üzerine de ölüler ansiklopedisinin (Russell, Jamie.Book of Dead: The Complete History of Zombie Cinema) bir sayfasında yer alıyorlar.



Bu yazı 13.10.2014 tarihinde Radiorgasm.net adresinde yaptığım Deli Lordun Günlükleri adlı programdaki konun detaylandırılmış halidir. İsteyenler listeyi yayın akışıyla birlikte takip edebilirler.

                              ''Radyo yayını dinlemek için buraya tıklayınız''

Film zombileri konu almasına rağmen  günümüz için alışıla gelmiş Romero zombileri gibi bir yaklaşımla ele alınmamış. Dönemi göz önünde bulundurularak Night of The Living Dead (1968) kopyası bir film olmadığını söyleyebiliriz. Ancak Tomb of the Blind Dead ve Deathdream (1972) adlı yapımları andırmakta. Özellikle giriş sahnesinden sonraki sekans da gördüğümüz trende yolculuk eden iki genç kadın Tomb of the Blind Dead'in girişini fazlasıyla andırıyor. Daha açık konuşmak gerekirse aslında benzer bir iskelete sahip.Filmi biraz daha deşmemiz gerekirse karşımıza senaryo adına şöyle bir şey çıkıyor.Filmde karşımızda zombiler var ancak onların yerine vampirleri ya da herhangi bir yaratığı koysak da değişen bir şey olmaz.Hatta zombiler yerine dönemin kapitalist politikacılarını dahi yerleştirebilirsiniz.Filmin konusu göz önünde bulundurularak yapılan makyajların yeterli olduğunu düşünüyorum.Çünkü karşımızda topraktan kalkan ölüler yok.Senaryo yazarı Jean-Pierre Bouyxou ekolojik korku teması oluşturmuş.Bunun dışında bazı politik olaylara da değinmiş.



Film özetle güney Fransa bölgesinde bulunan bir şarap bağında başlıyor.Bölge sakinleri hasat festivallerinden sonra garip davranışlar gösteriyorlar ve bağ sahibini ziyarete gelen şehirli sevgili ise taşradaki akıl almaz vahşetin ortasında kalıyor.Film boyunca anlatılan olayların tüm özeti zombi avlayan iki köylü karakterin arasında geçen diyalogla çözümleniyor. 2.Dünya savaşına katılmış yaşlı olan ile genç anarşist köylü arasında geçen faşizm üzerine olan kısa diyalog filmi sonuca bağlarken, filmin başındaki bir bağ işçisiyle patronu arasındaki tartışmayı da bütünlüyor.



Dönem olarak ele alınacak olursa tarih itibariyle Avrupa sinemasının erotizm ve çıplaklık yıllarına denk düşen filmde yeterli miktarda bu çıplaklığı ve erotizmi görebiliyoruz.Hatta dönemin ünlü porno yıldızlarından Brigitte Lahaie'de filmde yer alıyor.Son olarak Jean Rollin gibi sürreal atmosferle içli dışlı bir yönetmenden oldukça gerçekçi bir zombi filmi izlemek kaçırılmayacak bir fırsat.



Lord magius/Haribo extreme culture aittir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails