9 Ekim 2014 Perşembe

Korku Filmlerindeki Radyo Djleri

         




Korku filmlerinde müziklerin yaratığı atmosfer bir yana, bir müzik eseri konu alınarak ya da bu eseri dinleyicilere ileten kişi üzerinden filmin gidişatını oluşturmak gerilimi arttırmanın bir başka yolu olduğunu düşünüyorum. Bu bakış açısı içerisinde radyo yayınları bu gerilimin ana merkezi halinde. Bir kişinin radyo yayını esnasında hunharca katledilmesi ya da bir lanetin haberciliğini üstlenmesi, en olmadı bir kıyametin...


 Bu liste 29.09.2014 tarihinde Radiorgasm.net adresinde yaptığım Deli Lordun Günlükleri adlı programdaki konun detaylandırılmış halidir. İsteyenler listeyi yayın akışıyla birlikte takip edebilirler.


                             ''Radyo yayını dinlemek için buraya tıklayınız''


 

   The Texas Chainsaw Massacre II (1986)


Tob Hopper'ın chainsaw efsanesinin ikinci filminde karşımıza daha çok kara komedi unsurlarıyla çıktığını görüyoruz.Taşradan şehre inen Chainsaw ailesi bu filmde aile düzeni ilişkisini toplumla birleştiriyor. Cinayetlerini şehre daha yakın alanlarda işleyen aile daha da ileri giderek şehrin en çok dinlenen radyo istasyonunu basıyor. Baş rolde yer alan Caroline Williams'ın canlandırığı Vanita'Stretch' Brock ise bu filmdeki seçilmiş kurban. 


    Night of the Comet (1984)


Night of the Comet dönemin kıyamet  sonrası yaşam temasına sahip filmlerinden biri olmasına rağmen bakış açısı ve bu yeniden medeniyet şekillendirme hikayesini mizahi bir dilde alan 1984 yapımı hoş bir film. Tarz olarak günümüzde fazla fazla örneklerini gördüğümüz korku kara komedilerin ilk denemelerinden biri. Dünyanın yakınlardan gecen bir kuyruklu yıldızın insanlığı hemen hemen yok etmesinden sonra hayata kalanların eğlenceli bir hikayesini izliyoruz. Filmin başlarından sonuna kadar bilim neyi açıklayabilir ? sorunun bilim neyi düzgün yapabilir ki versiyonu karşımıza çıkıyor.



    The Fog (1980)


 San Antonio körfezindeki küçük bir kasabada yatan lanetin an ve an sahnelendiği 1980 yapımı The Fog,John Carpenter ve Debra Hill ortaklığının akıl almaz ürünlerinden biri. Okyanus kıyısındaki bu kasabanın üzerinde taşıdığı lanetin post-modern zamanda patlaması da bir o kadar manidar.Filmde önemli bir yeri olan radyo istasyonu ve radyo dj'nin okyanusun üzerinden sislerle gelen laneti anons etmesi de unutulmaz sahnelerinden biridir.


   Zombi 3 (1988)


 Final sahnesiyle değişen dünyayı sembolik bir anlatımla vurgulamaktan öteye geçen Zombi 3, Lucio Fulci'nin macera korku türünde verdiği bir örnek. Yönetmenliğinin son ürünlerinden olan bu film pek beğenilmese de  keyifli bir zombi filmi. Özellikle filmin sonundaki dj'in kapanış konuşması için bile bu filmin görülmeye değer olduğunu düşünüyorum.




  The Lord Of Salem (2012)


 Yerel bir radyo istasyonun da Dj'lik yapan Heide'nin başına gelen şeytani olayları muhteşem bir yorumla anlatan The Lord of Salem son yıllardaki en iyi korku filmlerinden başlıcası.Yönetmenliğini Rob Zombie'nin yaptığı film,gerilim dozu hat safa da olan bir yapım. Sheri Moon Zombie'nin canladırdığı radyo dj'nin seçilmiş kişi olması ve kendisine yollanan plak yoluyla irtibata geçilmesi korku filmlerindeki sıradanlaşmış bir çok yorumdan öte yaratıcılık kokan  zekanın ürünü.




Lord magius/Haribo extreme culture aittir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails