18 Mart 2014 Salı

Conquistador de la Luna (1960)



İnsanlık tarihindeki en görkemli olay kuşkusuz Ay'a yolculuk serüveniydi.Uzay savaşlarının en sıcak yıllarında soğuk savaş bilim-kurgu ve fantastik yapımları edebiyat ve sinemada sıra dışı örnekler sergilemekteydi.Bu dönem aslında bilim-kurgu sineması adına en saf eserlerin verildiği yıllardı.Saf,akıl almaz,sınırsız bilim-kurgu.
Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasında geçen uzay mücadelesi bir çok Üçüncü dünya ülkesi sinemasına yansımıştı.Mısırdan sinemasından tutunda tüm Latin Amerika ülkelerindeki sinemalara kadar bu konu çeşitli versiyonlarda işlenmişti.



Bu filmlerde uzaya dair en temel unsur,Uzay adamı kostümü, roketler , deniz zemini andıran ay yüzeyi ve tabi ki Aylı varlıklar.

1960 yapımı Conquistador de la luna'da Meksika fantastik sinemasından bir örnek.Akıl almaz Meksika filmlerine imza atmış yönetmenlerden biri olan Rogelio A.Gonzalez yönettiği filmde Antonio Espino ve Ana Luisa Peluffo gibi iki önemli isim yer alırken,filmdeki kilit adam rolünde ise Andres Soler yer almakta.

Film aslına bakılırsa Amerikan yapımı olan Destination Moon (1950) ve Sovyet yapımı Road to the Star (1956) komedi unsurlarıyla birleştirilmiş bir yorumu.



Büyük bilim adamı Don Abundio'nun yaptığı son çalışmalar sayesinden uzay roketleri için daha kullanışlı bir yakıt bulunmuştur.Bunun sayesinde Ay'a gitmek artık daha kolaydır.İlk deneme yapılacağı günün sabahı hikaye başlar.Don Abundio akılın da sadece bilim olan anormal bir bilim adamı olarak tasvir edilmiştir. Absürt tavırlar yüklenmiş profesör üzerinden komedi öğeleri sergilenmektedir.Bunun dışında Filmdeki her şeyden sorumlu olan Bartolo ise endüstri çağının garip mucitleri gibidir.Evindeki garip mekanik düzenlerle hayatının idam ettiren Bartolo'nun hal tavırları neredeyse Turist Ömer Uzay Yolunda (1973)  filmindeki Turist Ömer tiplemesiyle yarışacak kıvamdadır.Profesörün kızı  olan Estelita ise bu şapşal erkek dünyasındaki dengeyi ve düzeni kuran kutsal kadın olarak boy göstermekte.Her şeyin üstesinden Estelita sayesinde gelirler.

Bir kaza sonucu uçuş kozmonotlar yerine Bartolo ve Estelita tarafından gerçekleştirilir.Aynı zamanda babasının asistanlığını da üstlenmiş olan Estelita,roketin çalışma sistemi ve yolculuk koşulları hakkındaki tüm bilgilere hakimdir.Otomatik pilot sayesinde Ay'a rahatlıkla ulaşırlar asıl macera bundan sonra başlayacaktır.



Ay'ın gizemli yüzeyi ıssız bir çölü andırsa da yer altına kurulmuş Marslı üstü insanlık için büyük bir sürprizdir.

Burada Müthiş beyin ve adamlarına esir düşen Bartolo ve Estelita, Marslıların Dünyayı yok etme planlarını akıl almaz yöntemlerle etkisiz hale getirirler.

Günümüz bilim-kurgu filmlerindeki yavan anlayış yerine daha sıra dışı işlerden hoşlananlar için ideal bir seyirlik olan Conquistador de la Luna (1960), bir dönem major sinema ülkeleri dışında kalan ülkelerdeki sinemayı gözlemlemek adına da izlenmesi gereken bir yapım.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.

1 yorum:

  1. Hi toօ every body, it's my firѕt pay a ѵisit off this website; tyіs blog carries amasinց
    annd actually fine data for readers.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails