19 Kasım 2009 Perşembe

La Maschera del Demonio aka Black Sunday (1960)



İtalyan korku sinemasının dahi yönetmenlerinden Mario Bava'nın Barbara Steelle'yi şan şöhrete kavuşturan bu muhteşem yapıtı;Klasik korku filmleri arasında başı çekenlerden biridir.

Time'ın yaptığı tırt ötesi yüzeysel araştırmada bile tarihin en korkunç 25 filmi sıralamasında 15.sırada yer alır bu muhteşem yapıt.Mario Bava'nın aynı zamanda ilk korku filmi olan Black Sunday atmosferi ile bizleri içine sürükler.İtalyan prodüktör Alfredo Leone'nin yapımcılığını yaptığı filmin senaryosu ise rus edebiyatçı Nikolai Gogol'un ''The Viy'' adlı kısa öyküsünden uyarlanmıştır.

Filmin baş rolünde yer alan Barbara Steele'ın performansı kesinlikle göz ardı edilemez.Günümüze baktığımız zaman bu çok bariz bir şekilde ortaya çıkmakta.Çok akıcı bir o kadar da sürükleyici senaryo'ya sahip olan Black Sunday özetle şu şekilde.


17.yy'da vampir diye anılan çirkin ve kana susamış yaratıklar ile yapılan savaşlar ve mücadeleyle geçen bir yüzyıl oldu.Sırf yeryüzü bu korku ve dehşet dolu yıllardan kurtulamasın diye babalar çocuklarını suçlayacak cesareti gösterebildiler ve kardeş kardeşleri.Lakin lanetlileri öldürmeden önce insanlık kutsal adaletten umudunu kesmedi ve tanrıdan yardım istediler.Kutsal adaleti görebilmek içinse kızgın demirler ile dağladılar lanetlileri.Şeytanın kırmızı ve sıcak işareti ile cezalandırıldılar....


Ve üzerinden yıllar geçti.Dr. Thomas Kruvajan ve Dr. Andre Gorobec'n Moldovya'ya yaptıkları gezi sırasında kaza canlandılar.Kan şeytan tohumlarına hayat verdi.Lanetli Vajdalar uyandı.İntikam ve kötülük için.

O tarihte bile kurguladığı sahneler ile Bol kanlı ve gaddarlıktan hiç ödün verilmemiş bir film.İtalyan korku sinemasının en başlı özellikleri yer alıyor.Çivili maske sahnesi ve benzerleri bunun en güzel göstergesi.


Türünün en güzel örneklerinden olan bu Mario Bava klasiği eş tarihli olan The City of the Dead(1960) ile aynı konseptedir.Cadıcılık,kara büyü ve tarihin karanlığından hoşlanıyorsanız kaçırmamanız gereken bir yapıt.




Lord magius/Haribo extreme culture aittir.
Related Posts with Thumbnails