28 Kasım 2011 Pazartesi

Korku Filmleri ve Death Metal




Metal müziğin belirli tarzlarında işlenen temalar benzerlik göstermektedir.Sadece işleniş şekilleri zaman içinde ve tarzın ana fikrine göre değişmektedir.

1950'ler de başlayarak Surf Rock ve benzeri Rock tarzlarında görülmeye başlayan korku temaları ilk dönemde eğlenceli bir seste yankılanırken,yıllar geçtikçe karanlık bulutların üstüne çöktüğü,çürümüş,şizofren bir hal almıştır.

Korku ve Metal müziğin Death Metalle olan buluşmasına kadar aldığı yola baktığımızda,
Rockabilly,Rock,Saykodelik Rock,Heavy Metal,Thrash Metal,Speed Metal ve Punk örnekleri fazlasıyla yer almaktadır.Başlıca bir kaç isme değinecek olursak,Jan Davis,The Chimps,Horror Bop 45,Bobby (Boris) Pickett & The Crypt-Kickers,Lord Sutch,Misfits,Mercyful Fate,King Diamond,Alice Copper,Black Sabbath,Jacula,S.O.D,Onslaught,The Accused....Bunlardan sadece belirli öne çıkmış olanlarıdır.

Metal müziğin evrim süreci dışında Death metali tetikleyen en büyük etken korku sineması,şiddet ve satanizm olmuştur.Venom,Celtic Frost,Sodom,Kreator'ün o dönem adına şeytanın sözcüsü olmaları (Venom için hala geçerli),İngiltere'i vuran korku filmlerine sansür (Video Nasty) ve Toplumda yaşanan çatlamalar süreci hızlandıran etkiler haline gelmiştir.

Possessed,Death ve Necrophagia

1983 yılında isimleri duyulan Death metalin temelleri halindeki bu 3 grup hem satanizmin hem de korku filmlerinin öne çıktığı örnekler sergilemişlerdir.


The Exorcist,Evil Dead ve Night of the Living dead adlı muhteşem korku filmlerinin müziğe dökülmüş halini çiğ,saldırgan ve karanlık bir şekilde dinlemekteyiz.Bu direk filmlerle aynı ismi taşıyan parçalar dışında ki diğer parçaları da korku filmi senaryolarını aratmayacak lirikllere sahiptir.İlerleyen yıllarda Necrophagia Tam anlamıyla sadece Korku filmleri ve gore temalı liriklere geçerken,Possessed şeytanın sözcülüğü yapmaya devam etmekteydi.Death ise,daha felsefi bir çerçeveye kaydı.Ancak bu felsefeye yönelme sadece liriklerin altına yatan manalarda saklandı.Süs gene gore ve şiddetti.

Bu esnada Deicide,Cannibal Corpse,Autopsy,Impetigo,Morbid Angle ,Obituary ,Incantation ,Monstrositty,Mortician gibi gruplar korku,satanizm,din karşıtlığı,gore,zombi vb. konuları bir arada işlediler.



Impetigo Death/grind tarzında Mortician vb.gruplara yol açarken ortak lirikler her zaman korku filmleri oldu.Bu tema Cannibal Corpse ve Autopsy tarzında ki gruplarda kurgusal şiddet şeklinde görülmekteydi.Bundan emin olarak söylüyorum,Addicted to vajinal skin,Hammer Smacked Face,I cum Blood,Make Them Suffer,Service for a Vacant Coffin,Torn from the Womb,Funereality tarzı parçalar bir çok korku filminin senaryosuna ilham olabilecek seviyede ki Cannibal Corpse ve Autopsy parçalarıdır.Tabi ki daha bunlar da sayfalarca sayabiliriz.

Bu dönem de sadece korku temalı müzik yapan yeraltı gruplarından bir kaç örnek,Phantasm,Blood Feast,Ravenous,Ripping Corpse,Engorged..vb.tarzda sayısız grubun olduğunu görmekteyiz.

Sadece intro,lirik,müzikle kalmayarak,albüm kapakları,tişörtler,konser afişlerine dahi dökülerek korku ve Death Metal bir bütün haline gelmiştir.


Günümüzde yeni ve eski kıta'dan çıkan yüzlerce death metal ve tarzlarını icra eden bir çok gruba rastlamak mümkün.Hatta sadece bu tarz gruplara yol veren plak firmaları da mevcut.Son zamanlar da Death Metal ve korku filmlerini bir araya getiren bir çok gruba sayfalarımızda bolca yer verdiğimizden dolayı bunlara değinmeyeceğim.

Son olarak özetlemek gerekirse,bu tepkime zincirinde kanlı sinema(korku filmleri) ile kanlı müzik (Death Metal) birbirine bağlı aynı yolun içinde olan iki farklı tarzdır.Aynı bir ağaç dibinde biten mantar gibi.Görsel olarak ise bu bahsettiklerim tam karşılığı olan Death Metal Zombies (1995),Necrophagia: Through Eyes of the Dead (2002),Necrophagia: Nightmare Scenerios (2004),Gorelord / Wurdulak - Drunk, Damned & Decayed (2005) ve Porn of the Dead (2006) kılıfına uygun görsel yapımlardır.

Hem film hem de müzik olarak bu bütünün içine kapıldıktan sonra tüm albümler ve filmler daha manalı hale gelecektir.Exorcist filmini izlerken,Killjoy'un inanılmaz vokali ve Possessed'in cehennemden çıkma riffleri asla aklınızdan silinmeyecek ve farklı çağrışımlara neden olacaktır.

Durum böyle olduğundan dolayı bu şiddet ve korku dolu dünyanın ortasında mutlu ve huzurlu bir yaşam sizleri kucaklayacaktır.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails