27 Temmuz 2010 Salı

Tempo di massacro (1966)



Ütopya tik dünyalar arasında en sıra dışı olanı kuşkusuz vahşi batıdır.Şiddete dayılı kuralarının altındaki masumiyet ve kendine has adaleti aynı bir altın madeni gibi çekici olmasına neden olur.

Bu Ütopya tik olarak tanımladığım tabi ki de İtalyan Spagetti Western filmleridir.Hele ki Lucio Fulci gibi bir yönetmenin elinden çıkıyorsa ne kadar çılgınca bir iş olduğunu siz düşün.

Tam furyanın zirve yaptığı dönem de Tempo di Massacro (1966) patlatan Fulci,bu film de italyan macera ve western sinemanın ön de gelen senaristi Fernando Di Leo ile çalışmış.

Baş rolde ise İtalya topraklarının en önde gelen silahşor Franco Nero yer alıyor.

Senaryosuna gelince,

Bir altın yatağın da çalışan Tom Corbett(Franco Nero),bir gün kasaba dan gelen birinin mesajı ile eve geri döner.Geri döndüğün de ise kasaba da ki garip olaylar onu oldukça rahatsız etmiştir.Laramie Town da işler artık tamamen Scott ailesinin tekelli altına alınmıştır.Ayaş kardeşi olan Jeffrey Corbett ona devamlı şehir terk etmesini söyler ancak boşa.


Mr.Scott ve psikopat oğlu Junior Scott tamamen kasaba da terör estirmektedir.İlk aldığı mesaj da ki gibi Carradine ailesine ulaşmaya çalışan Tom Corbett'e kimse yardım eli uzatmamaktadır.

Bilgi toplama esnasında tanıştığı manyak Çinli demirci,salon piyanocusu ve aynı zaman da cenazeci olan Sonko'ya da gırla parasını kaptırmıştır.Deli çinli tam bir spagetti karakteridir.

İşler iyice anlaşılmaz bir hale gelir.Tom Cobretti bir şekilde Carradineların kaldığı yeri öğrenir.Konuşmaya gittiği anda ise iki kelime edemeden Scott'un adamları tarafından son kalan Carradinelar katledilir.


Bunun üzerine Mr.Scott ile görüşmek isteyen Tom Cobretti ertesi gün Scottların çiftliğine gider.

Film çiftlikte ki olayların ardından iplik söküğü gibi fevrice çözülür.

Pardon Beyler !!!!

Film de baş rol oyuncusu Franco Nero gibi gözükse de en dikkat çekiçi karakterler çinli ile Nero'nun alkolik kardeşini canlandıran George Hilton dur.


Bar da çıkan olaylar esnasında çinlinin garip piposundan zehirli tüf tüf fırlatması ve uyduruk konfiçyus tavsiyeleri ile ayrı bir seyir zevki katıyor.

George Hilton'un canlandırdığı Jeffrey Corbett ise kasaba da Scott ailesinin dokunmadığı tek insandır.Taki abisi gelene kadar.Şişe şişe tekila içen bu karakterin çılgınca at sürüşü ve arkası dönük bir adama ateş edecekken pardon beyler diye seslenip ardından tetiğe basması çok özel bir karakter haline getirmiş.




Film müziği ise her western film de olduğu gibi ful gaz.Sergio Endrigo'nın A Man Alone adı parçası kapıda bizi karşılıyor bütün film de öle gidiyor.



Junior Scott kırbaçla yaptığı gösteri de ayrı bir güzel.

Western sinemasının en uç noktalarından biri olan Tempo di Massecro kanımca Haribocu adamın en has yapıtlarından biri.



Lord magius/Haribo extreme culture aittir.
Related Posts with Thumbnails